Het Eurostadion: 3 vragen en 3 antwoorden

Het Eurostadion in Brussel lijkt er nu definitief niet te komen. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) besliste om geen omgevingsvergunning uit te reiken voor de bouw van het stadion. Wat die beslissing inhoudt, wat de oorspronkelijke plannen waren en wat er nu kan gebeuren, vertelt VRT NWS-journalist Stijn De Groote.

1. Wat werd vandaag beslist?

Videospeler inladen...

Er zijn 48 bladzijden geschreven over waarom het Eurostadion geen omgevingsvergunning krijgt. Daarin zitten twee belangrijke elementen. Enerzijds is er een probleem met de toepasbaarheid van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). Dat bepaalt wat er mag komen op welke site. In dat GRUP voor het domein van Parking C aan de Heizel staat dat er 50.000 vierkante meter recreatie mag komen. Maar in het plan van Ghelamco voor het Eurostadion was er sprake van 100.000 vierkante meter recreatie. 

Het tweede grote struikelblok is de mobiliteit. Parking C staat vlakbij de Brusselse ring en de Vlaamse administratie vreest dat de verkeersdruk te veel zal toenemen met zo'n groot stadion in de buurt. Ghelamco betwist dat. Volgens het bedrijf zal het bezoekers kunnen overtuigen om met het openbaar vervoer en de fiets naar het stadion te komen.

2. Wat waren de plannen?

Videospeler inladen...

Jaren geleden heeft de stad Brussel zich geëngageerd om gaststad te zijn voor het Europees Kampioenschap voetbal 2020. Dat EK wordt in 13 verschillende steden in Europa georganiseerd. De Rode Duivels moesten eindelijk eens in een nieuw voetbalstadion kunnen spelen. En bovendien kon eerste klasser Anderlecht ook gebruik maken van het stadion. 

Er werden in totaal 13 locaties onderzocht om de nieuwe voetbaltempel neer te poten. Uit die studies kwam Parking C aan de Heizel als beste optie. Die parking is eigendom van de stad Brussel, maar ligt op Vlaams grondgebied. Dat betekent dat de Vlaamse regels gelden als je er iets wil bouwen. En de plannen die de stad Brussel had uitgetekend passen niet in het GRUP van de Vlaamse overheid. 

3. Wat kan bouwheer Ghelamco nog doen?

Videospeler inladen...

Ghelamco heeft twee opties. Het kan beroep aantekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, dat is zowat de Raad van State voor bouwvergunningen. Of ze kunnen de motivering van de beslissing van minister Schauvliege bekijken en op basis daarvan een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. 

Meest gelezen