Foto Andrew McAfee, Carnegie Museum of Natural History

Nieuw ontdekte Egyptische dinosaurus werpt ander licht op oude theorieën

Aan een oase in de Sahara hebben wetenschappers de resten ontdekt van een dinosaurus die ongeveer 80 miljoen jaar geleden leefde. Het dier, ter grootte van een schoolbus, liep op vier poten en had een lange nek. Het gaat om een belangrijke ontdekking, want er was over die periode nog maar weinig geweten over dinosauriërs in Afrika. De vondst bewijst alsnog dat er een link bestaat tussen Europese en Afrikaanse dinosauriërs in het laat-Mesozoïcum, iets wat lang was ontkend.  

De dinosaurus is Mansourasaurus shahinae gedoopt. Het gaat om een planteneter uit het late Krijt, het laatste tijdsslot waarin er dino's rondliepen. Hij was 10 meter lang en woog wellicht om en bij 5 ton.

De Mansourasourus behoort tot de familie van titanosauriërs. Hij was daarmee groot, maar zeker niet de allergrootste der dino's. "Vandaag zou hij een gigant zijn, maar vergeleken met andere titanosauriërs (zoals b.v. de Argentinosaurus)  was hij maar een kleintje," zegt paleontoloog Matt Lamanna van het Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh. Net zoals vele andere titanosaurussen had hij beenachtige platen op zijn huid.

Toen ik de eerste foto's zag, viel mijn mond wijd open. Hier hadden we lang, zeer lang naar gezocht

De vondst gebeurde aan de Dakhla Oase in centraal-Egypte. Het dier leefde er toen aan de rand van een grote oceaan die de voorloper was van de Middellandse Zee. De ontdekking is goud waard, omdat er tot nu toe een relatief grote leemte was wat betreft dinosauriërs in Afrika in het late Mesozoïcum, meerbepaald de laatste 15 miljoen jaar van het Krijt.

"Toen ik de eerste foto's zag, viel mijn mond wijd open", zegt Lamanna. "Dit was de Heilige Graal - resten van een dino in Afrika van het einde van het dinotijdperk. Hier hadden we lang, zeer lang naar gezocht."

"Afrika blijft een groot vraagteken in termen van hoe landdieren er ronddwaalden op het einde van het dinotijdperk", zegt Eric Gorscak daarover, een postdoctoraal onderzoeker die mee het verslag schreef. "Deze Mansourasauros kan ons helpen veel vragen op te lossen."

Paleontoloog Hesham Sallam van de Egyptische Mansoura-universiteit, die de opgravingen onder zijn hoede had, noemt de vondst zelfs de meest complete van de laatste 30 miljoen jaar in Afrika voor het uitsterven van de dino's 66 miljoen jaar geleden. In Afrika worden minder makkelijk dino-resten gevonden, omdat een groot deel bedekt is door regenwoud, savanne of grasland die de gesteenten helemaal wegstoppen.

Dit gaat in tegen oude theorieën als waren de laatste Afrikaanse dino's helemaal geïsoleerd

Volgens de onderzoekers is deze Mansourasaurus dichter verwant aan de Europese en Aziatische titanosaurus dan aan de Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse. Vroeger bestond de aarde nog een gigantische landmassa, Gondwana genoemd.  Dat 'supercontinent' begon uiteen te drijven in het late Jura, ongeveer 160 miljoen jaar geleden. Het is onduidelijk in welke mate Afrika en Europa nog verbonden waren in het Krijt, en in welke mate dieren apart begonnen te evolueren.

"Hiermee kunnen we voor de eerste keer bewijzen dat er tenminste enkele dinosauriërs tussen Noord-Afrika en Zuid-Europa zwierven op het einde van het Mesozoïcum. Dit gaat ook in tegen de theorieën die zeggen de leefwereld van de Afrikaanse dino's volledig losstond van die van andere dino's in die tijd."  Gorscak: "De laatste Afrikaanse dinosauriërs waren nog niet compleet geïsoleerd, in tegenstelling tot wat sommigen altijd beweerd hebben. Er was nog een link met Europa."