Video player inladen...

Jambon na ongeval met transmigrant: "Spijtig voorval, maar politie heeft gewoon haar werk gedaan"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) betreurt het ongeval van gisterenavond in Jabbeke, waar een transmigrant om het leven kwam toen hij vluchtte voor een politiecontrole. "Maar de politie heeft gewoon haar werk gedaan. We gaan de acties niet aanpassen."

Gisterenavond vond er een politiecontrole plaats op de E40 richting Oostende ter hoogte van Jabbeke. Een transmigrant sloeg op de vlucht, stak de snelweg over, werd aangereden en stierf meteen aan zijn verwondingen.

"Het gaat om een spijtig voorval, maar de politie heeft hier gewoon haar werk gedaan, denk ik. Hen treft geen schuld", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan VRT NWS. 

De politiecontrole stond al een tijdje gepland en heeft niets te maken met de extra controles die Jambon invoerde na verschillende incidenten met migranten die via de E40 naar de kust - en later naar Engeland - proberen te raken. "Maar dat maakt in deze eigenlijk niets uit", zegt Jambon.

Hoe dan ook zullen de acties niet worden aangepast. "Je kan nooit uitsluiten dat mensen bepaalde dingen doen. Iedereen weet dat over een autosnelweg lopen niet mag en zelfs gevaarlijk is."

Bij de politieactie werden volgens het parket van Brugge 11 migranten opgepakt. Zeven Irakezen werden opgepakt op de snelwegparking in Westkerke, en vier Ethiopiërs op de bus richting Jabbeke. Op de snelwegparking in Jabbeke werden ook enkele transmigranten aangetroffen in de struiken, maar zij werden niet opgepakt. Eén van hen werd dus aangereden door een wagen en kwam om. 

"Vrezen hier al lang voor"

Ook gouverneur Carl De Caluwé van West-Vlaanderen spreekt over een "bijzonder spijtig voorval". "We vrezen hier al lang voor. Je ziet vaak transmigranten langs de snelweg lopen en het is ook niet de eerste keer dat iemand de snelweg overloopt. Het moest er eens van komen. Maar hoe kan je dit verhinderen? Je kan moeilijk de hele autosnelweg afzetten."

"Niet eerste dodelijk slachtoffer"

De vzw Humain, die zich het lot van migranten aantrekt, betreurt het dodelijk ongeval. Volgens Sofie D'Hulster zijn er in het buitenland al eerder dergelijke ongevallen gebeurd. “In Noord-Frankrijk bijvoorbeeld zijn de afgelopen twee jaar al 17 mensen omgekomen en tussen kerst en nieuwjaar waren er drie slachtoffers waarvan één jongen van 15 die is omgekomen in het verkeer. Dat bewijst net hoe ernstig het probleem is, hoeveel gevaar deze mensen lopen.”

Sofie D'Hulster vraagt ook aandacht voor de vrachtwagenchauffeurs. "Mensen op de vlucht worden ook heel hard opgejaagd door mensensmokkelaars die hen bijvoorbeeld ook opjagen met stokken en slaan, waardoor mensen wild de autostrade overlopen. Die feiten zorgen er voor dat ook vrachtwagenchauffeurs in gevaar zijn", zegt D'Hulster. "We weten uit gesprekken dat sommige vrachtwagenchauffeurs de route tussen België, de E40, en Calais niet meer willen doen omdat ze het gevoel hebben dat ze zelf te veel gevaar lopen."

Video player inladen...