"De woeligste periode in de politiek? Toen vrouwen in 1920 plots korte rokken droegen"

Ex-CD&V-politicus en oudste twitteraar van België Jan Verroken wordt 101 jaar. Hij ligt mee aan de basis van "Leuven Vlaams", heeft een regering doen vallen en was bekend tot bij de Congolese president Mobutu. Toch noemt hij z'n woeligste periode in de politiek de jaren twintig van de vorige eeuw: "Toen was er een vestimentaire revolutie en begonnen vrouwen plots korte rokken te dragen."

Radio 2-presentatrice Anja Daems is Jan Verroken gaan feliciteren met z'n 101e verjaardag. Als cadeau had ze 101 "Mon Chéri"-pralines mee, de lievelingschocolade van Verroken.

Ook de lokale N-VA-afdeling kwam Verroken feliciteren met een grote bos bloemen, ook al was Verroken altijd een christendemocratisch politicus. "Maar Verroken is een monument in de Vlaamse geschiedenis", zegt Sander Loones van N-VA Koksijde. "Jan Verroken wordt niet alleen 101 jaar, het is dit jaar ook 50 jaar na de Leuven Vlaams-revolutie, waar Verroken mee aan de basis van stond. Dankzij Jan Verroken is er een Nederlandstalige universiteit in Leuven en  een Franstalige universiteit in Louvain-La-Neuve."

Verroken heeft dus heel wat woelige periodes in de politiek meegemaakt. Maar z'n woeligste periode? "Dat was het einde van de jaren twintig", aldus Verroken.

"Toen danste iedereen plots de charleston!" De charleston is een Amerikaanse swingende dans. "Tot de jaren twintig droegen vrouwen altijd een lange rok, tot onder de knieën. Maar met zo'n rok kon je de charleston helemaal niet dansen."

Plots begonnen vrouwen dus rokken te dragen tot boven de knie, wat voor die tijd zeer ongewoon was. "Het was echt een vestimentaire revolutie", zegt Verroken. "En we begonnen een spreuk te gebruiken: een vuistje tot boven de knie, mag iedereen zien!"

Deze revolutie heeft hij echter meegemaakt vanaf de zijlijn, aangezien Verroken toen nog te jong was om in de politiek te zitten.