© Syda Productions - creative.belgaimage.be

Dit is de top 10 van knelpuntberoepen: vooral verpleegkundigen en technici gezocht

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB publiceert elk jaar een lijst van knelpuntberoepen. Dat zijn beroepen waarvoor werkgevers moeilijk geschikte kandidaten vinden. Er is vooral nood aan verpleegkundigen en mensen met een technisch profiel.  

Werkgevers hebben problemen om geschikt technisch personeel te vinden.  Dat is wel al jaren zo, maar met de licht aanzwengelende economische conjunctuur wordt dit tekort nog nijpender. De oorzaken voor de tekorten zijn evenmin nieuw, uitgesproken werkomstandigheden zijn vaak de oorzaak : zoals weekend- of nachtwerk, laag loon, stress of fysiek zwaar werk of weinig promotiekansen.

Een andere reden is dat de kandidaat-werknemer niet beschikt over de gevraagde bekwaamheden en/of kwalificaties. Maar evengoed is het zo dat er voor de gevraagde jobs te weinig uitstroom is uit het onderwijs, of nog erger: de noodzakelijke opleiding bestaat nog niet. Maar meestal gaat het bij de knelpuntberoepslijst om klassieke beroepen zoals ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders, vertegenwoordigers en callcentermedewerkers. 

Vergrijzing

 De toenemende vergrijzing heeft een globale impact op de arbeidsmarkt. De gezondheids- en welzijnszorg zal er de komende jaren nog sterker mee geconfronteerd worden en dit zowel bij de zorgverleners als bij de zorgvragers. Het probleem van deze sector is in de eerste plaats voor de (hoofd)verpleegkundigen. 

Daarnaast worden mensen vaker thuis verzorgd. Daardoor is er meer vraag naar geschoold zorgpersoneel aan huis. Vandaag is de vraag veel groter dan het aanbod.

Hieronder vindt u de toptien van de knelpuntberoepen :

Meest gelezen