Video player inladen ...

Gent is nog één avond feestelijk verlicht: wat kunt u waar zien?

De stad Gent baadt nog één avond wonderlijk in lichtjes tijdens het Lichtfestival. Tijdens deze editie, die woensdagavond begon, zijn er 37 installaties te ontdekken over een parcours van meer dan 6 kilometer dat de hele stad doorkruist.

Het Lichtfestival lokte in 2015 640.000 bezoekers naar Gent. Dit jaar is de stad beter voorbereid. Om de publieksopkomst te spreiden, duurt deze 4e editie één dag langer. Ook het startuur werd aangepast: het Lichtfestival begon pas om 19 uur zodat de bewoners nog vlot naar huis kunnen en de mensen die in het centrum werken de stad nog makkelijk kunnen verlaten. Alleen vanavond start het festival al om 18 uur. 

Bijna de helft van de installaties zijn gemaakt door lokale Gentse bedrijven.  "Voor ons is het een unieke kans om onder de Stadshal in Gent te mogen tonen wat we al jaren in onze mars hebben, dus we zijn zeer verheugd om hier te mogen staan", benadrukt Duncan Verstraeten van het multimediabedrijf Fisheye. (foto hierboven) Daarnaast zijn er werken van 15 internationale kunstenaars. 

Enkele opvallende installaties dit jaar: een spectaculaire projectie die het administratief centrum in lichterlaaie zet, een draak die probeert uit te breken op het François Laurentplein (foto boven) en een opvallende gigantische maan die opduikt in het straatbeeld (foto onderaan). Ook de technologische en wetenschappelijke aspecten van licht worden in de kijker gezet. De Universiteit Gent maakt een interactief parcours met hands-on lichtinstallaties in het Ufo.

Het parcours loopt van het Sint-Pietersplein tot aan het MIAT en het Zonder-Naampark, maar er is geen start- of eindpunt, dus u kunt uw eigen parcours uitstippelen. Eenrichtingsverkeer moet ervoor zorgen dat de doorstroming vlotter gaat. Op de kaart hieronder kunt u alle locaties en werken van het Lichtfestival ontdekken. 

"Deze editie van het Lichtfestival belooft opnieuw schitterend te worden", zei Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen dinsdagavond. "Het Lichtfestival brengt tijdens de donkerste dagen van het jaar veel mensen op straat om te genieten van grote spectaculaire werken en van kleine intimistische lichtkunstwerken, van lokale en internationale kunstenaars. Ik verwacht opnieuw veel "ooh's" en "aah's" te horen in het publiek. Mensen verwonderen en ontroeren met kunst, dat is de bedoeling van dit Lichtfestival."

Het Lichtfestival loopt van woensdagavond tot en met zondagavond, van 19 uur tot middernacht. Zondag start het festival al om 18 uur. Het Lichtfestival is gratis.