AFP or licensors

Medewerker die raketwaarschuwing uitstuurde in Hawaï, dacht écht dat er gevaar dreigde

De man of vrouw, want een identiteit is niet bekendgemaakt, die een bericht stuurde naar alle Hawaïanen dat er een raket onderweg was naar de Amerikaanse staat, dacht echt dat er een grote dreiging was. Dat heeft de commissie die de feiten onderzoekt, bekendgemaakt. Bij de betrokken dienst zijn  intussen de eerste koppen gerold.

Zo'n twee weken geleden kreeg in Hawaï iedereen met een mobiel toestel een alarmbericht dat waarschuwde voor een naderende ballistische raket. Het bleek al snel om vals alarm te gaan, maar het bericht leidde toch even tot grote ongerustheid.

Het Hawaïaanse noodgevallenagentschap EMA liet weten dat het alarm het gevolg was van een menselijke fout tijdens een shiftwissel. Een werknemer heeft daarbij "op een verkeerde knop geduwd", meldde het agentschap.

Dat blijkt nu niet helemaal correct. De commissie die de feiten onderzoekt, laat weten dat de man of vrouw die het bericht de wereld instuurde, wel degelijk dacht dat er een raket naderde. De medewerker had door een misverstand niet door dat het om een oefening ging, en drukte daarom op de "echte" knop.

De identiteit van de medewerker in kwestie, die intussen is ontslagen, is niet bekendgemaakt. Volgens de onderzoekscommissie weigert hij of zij ook om mee te werken met het onderzoek. De medewerker heeft wel een geschreven verklaring overgemaakt.

Ontslagen

Naast de betrokken medewerker zijn er nog koppen gerold bij het noodgevallenagentschap: het hoofd van de dienst, Vern Miyagi, is opgestapt.

Daarnaast heeft een andere werknemer ook ontslag genomen en staat een andere op het punt om geschorst te worden zonder loon, maar over hun betrokkenheid bij het raketalarm is niets bekend.