Video player inladen...

Ook in Nederland testen met uitlaatgassen op mensen: "12 mensen kregen via gasmasker omgevingslucht binnen"

Ook in Nederland zijn er proeven uitgevoerd met uitlaatgassen op mensen. Dat zegt een van de onderzoekers aan de Nederlandse omroep NOS, na de berichten over dergelijke testen in Duitsland. Maar een probleem ziet hij niet. "Dit ademen mensen ook binnen als ze buiten lopen."

De hele hetze begon afgelopen weekend, toen duidelijk werd dat er in de Verenigde Staten testen zijn uitgevoerd met uitlaatgassen op apen. De studie - die werd betaald door onder meer Volkswagen en BMW - moest aantonen dat moderne dieselauto's toch niet zo vervuilend zijn.

Volgens verschillende Duitse kranten zouden er ook soortgelijke proeven op mensen zijn uitgevoerd. Al ontkent het universitair ziekenhuis dat de testen iets met de autoproducenten te maken hebben.

Maar zulke experimenten vonden ook plaats in Nederland, zo bevestigt onderzoeker Paul Bom, hoogleraar toxicologie, aan NOS. "We stopten twaalf mensen in een heel grote vrachtwagen. Zij kregen dan een uur lang een gasmasker op met omgevingslucht." Daarmee wilden ze de invloed van uitlaatgassen op de mens onderzoeken en dan vooral de effecten op de hersenen. Al was het onderzoek niet gesponsord door de auto-industrie, zegt Bom.

Dit is wat mensen ook binnenkrijgen als ze buitenlopen.

De onderzoeker ziet geen ethische problemen met de proeven. "Die onderzoeken moesten altijd eerst door een medisch-ethische commissie. Die stelde dan bijvoorbeeld vragen over de hoeveelheid uitlaatgas die mensen binnenkregen. Mijn antwoord was simpel: dit is wat mensen ook binnenkrijgen als ze buitenlopen." De man benadrukt nog dat het onderzoek niet gesponsord is door de auto-industrie. 

Onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu was in Nederland betrokken bij het onderzoek. "We doen het nu nog steeds, maar dan in Schotland onder supervisie van ons. Ons onderzoek is openbaar, we publiceren alles. Bovendien hebben de proefpersonen nooit schadelijke hoeveelheden toegediend gekregen. Alles wordt ethisch getoetst."