Nederlandse Aardoliemaatschappij wil geld sparen voor schadedossiers

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM), de overkoepelende organisatie die zich bezighoudt met de gaswinning in Groningen, zal voorlopig geen winst meer uitkeren aan haar twee aandeelhouders Shell en ExxonMobil. De NAM staat onder druk om sneller aardbevingsschade te vergoeden en wil daarvoor geld opzij houden.

Sinds de laatste aardbeving twee weken geleden, zijn de Groningers het spuugzatter dan ooit. Sinds de jaren '90 beefde de aarde al meer dan 1.100 keer in het gaswinningsgebied in het noordoosten van Nederland. Vooral de trage schadeafhandeling zit de inwoners dwars. 

 In 2016 keerde de NAM nog 469 miljoen euro uit aan Shell en ExxonMobil. Vorige week kondigde Shell aan, dat het niet meer aansprakelijk is voor de schulden van de NAM. Dat leidde tot heel wat verontwaardigde reacties bij de inwoners van Groningen. 

Dat Shell en ExxonMobil nu geen winstuitkering meer krijgen, is onder meer een gevolg van die verontwaardiging. In een mededeling zegt Shell dat de NAM financieel gezond is en in de mogelijkheid verkeert om de aangerichte schade te vergoeden. Door af te zien van de winstuitkeringen, wil Shell dat ook zo houden, klinkt het in een mededeling.