AFP or licensors

Keniaanse oppositieleider Odinga zweert zichzelf in als "president van het volk"

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga heeft zichzelf ingezworen als president van het Keniaanse volk. Duizenden aanhangers waren afgezakt naar het Uhuru Park in de hoofdstad Nairobi, waar de "alternatieve eedaflegging" is doorgaan.  Verschillende tv-zenders werden uit de ether gehaald.

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga heeft een “alternatieve eedaflegging” georganiseerd en zichzelf als president ingezworen. Zijn “alternatieve eedaflegging” ging door in Uhuru Park in de hoofdstad Nairobi, waar een paar duizend aanhangers van Odinga waren opgedaagd om de "president" een eed te horen afleggen. Het was een korte maar chaotische ceremonie. Hij tekende een verklaring, zwoer een eed en verliet al na 20 minuten het podium. 

De autoriteiten hadden eerder gewaarschuwd dat zo'n ceremonie neerkwam op landverraad. Verschillende tv-zenders werden ook uit de ether gehaald.

Boycot verkiezingen

Oppositieleider Raila Odinga was de tegenstander van Uhuru Kenyatta tijdens de verkiezingen in augustus vorig jaar. Kenyatta won die verkiezingen, maar het Hooggerechtshof verklaarde het resultaat ongeldig, door onregelmatigheden tijdens de stembusgang. Na deze presidentsverkiezingen belandde Kenia in een politieke crisis.

Er kwamen nieuwe verkiezingen in oktober, waar Odinga weigerde aan deel te nemen. Hij ging ervan uit dat ze toch niet vrij en eerlijk zouden zijn en koos dus voor een boycot. Ook nu kwam Kenyatta als grote overwinnaar uit de bus.

"Alternatieve eedaflegging"

Odinga en zijn aanhangers gaan ervan uit dat hij de eerste verkiezingen gewonnen had en vinden hem dus de enige legitieme president. Daarom hebben ze een "alternatieve eedaflegging" gepland. 

Wat de juridische gevolgen zullen zijn voor Odinga, is nog onduidelijk. Ook omdat Odinga een andere eed uitsprak dan bepaald door de Keniaanse grondwet, en omdat hij zichzelf "president van het volk" noemt, en niet "president".  Het is ook onduidelijk of Odinga wel gesteund wordt door de rest van de oppositie. Verschillende leidende figuren van de oppositiecoalitie Nasa waren afwezig.

"Uitzendingen uit de ether"

Verschillende mediabazen hadden gisteren al laten weten dat Kenyatta ermee had gedreigd hun licentie in te trekken als ze de ceremonie rechtstreeks zouden uitzenden. Enkele media zonden de plechtigheid toch uit, maar die uitzendingen werden effectief uit de ether gehaald.

Het was onrustig in de straten. Er werd gevreesd voor nieuw geweld, maar dat bleef uit. Snel na het einde van de plechtigheid ging de menigte uit elkaar.  Vorig jaar vielen er bijna 100 doden tijdens de lange verkiezingsperiode in Kenia. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen