Misleidt Puigdemont als een Catalaanse James Bond de Spaanse politie?

Spanje haalt alles uit de kast om te verhinderen dat de gevluchte Carles Puigdemont wordt aangesteld als minister-president van Catalonië. Zelfs aan de grens zoekt politie naar Puigdemont. Lukt hem toch om de Spaanse politici, rechters en politie te misleiden?

labels
Sven Tuytens
Sven Tuytens is correspondent in Spanje onder meer voor VRT NWS.

Politiemannen die de riolen in de buurt van het Catalaanse parlement controleren of aan de Spaans-Franse grenspost van El Pertús de koffers van personenwagens inspecteren om de afgezette minister-president Carles Puigdemont te beletten heimelijk Spanje binnen te sluipen. Men zou haast gaan geloven dat Puigdemont in Brussel een infiltratiestage heeft gevolgd die hem in staat stelt om als een Catalaanse James Bond deze namiddag plots het Catalaanse parlement binnen te stormen om daarna als gekroonde minister-president via een dakraam terug het hazenpad richting Brussel te kiezen.

Puigdemont in het nauw

De Spaanse regering heeft er alles aan gedaan om Puigdemont vast te rijden. In Madrid willen ze hem nooit meer als minister-president in het Catalaanse parlement zien verschijnen. Met de hulp van het Spaanse gerecht wil premier Rajoy hem koste wat kost achter de tralies, in de gevangenis van Estremera waar Oriol Junqueras de afgezette Catalaanse viceminister-president nu al meer dan 100 dagen gevangen zit.

Dankzij de tussenkomst van het Grondwettelijk Hof is premier Rajoy erin geslaagd om Puigdemont in een hoek te drukken. Het enige wat de afgezette minister-president nu nog kan doen, is zich aangeven bij het Spaanse gerecht, zich laten arresteren, de toestemming vragen om de eed als minister-president af te leggen om daarna als gekroonde minister-president naar de gevangenis te vertrekken.

Maar zelfs die toestemming zal hij niet krijgen.

AFP or licensors

Junqueras

Zelfs de meerderheid van een parlement die zijn kandidatuur steunt zal de rechter niet overtuigen. Oriol Junqueras (Esquerra Republicana de Catalunya) die zich braaf bij het Spaanse gerecht ging aangeven, kreeg van de rechtbank geen toestemming om naar de openingszitting van het Catalaanse parlement te gaan. Dus waarom zou de voortvluchtige Puigdemont dan wel naar het parlement mogen gaan?

Een andere minister-president?

Sommige parlementsleden zijn bereid om Puigdemont op te offeren en voor een andere minister-president te stemmen. Dat is de mening van Joan Tardà (Esquerra Republicana de Catalunya). Hij zegt dat als het belangrijk is dat Catalonië een nieuwe regering krijgt, er niets anders op zit dan Puigdemont op te offeren. Het Parlement kan eerst kiezen om een symbolische daad te stellen door de afwezige Carles Puigdemont als minister-president in te huldigen. Maar daarmee is Carles Puigdemont nog geen minister-president, want volgens de uitspraak van het Grondwettelijk Hof moet een kandidaat fysiek aanwezig zijn om zijn functie op te nemen. Er komt dus ook geen nieuwe Catalaanse regering.

Om toch binnen de lijntjes te kleuren zal het parlement uiteindelijk toch een andere kandidaat of kandidate als minister-president moeten voordragen. Zo niet, dan blijft artikel 155 van kracht en zit er niets anders op dan een nieuwe verkiezingsronde te organiseren.

Buigen of breken

Tot dan blijft Catalonië onder de voogdij van de Spaanse vicepremier Soraya Maria Sáenz de Santamaría. Haar opzet is heel duidelijk: de Catalaanse separatisten zodanig het vuur aan de schenen leggen dat ze geen zin meer hebben om buiten de door de grondwet gestelde grenzen te treden.

Tijdens de Catalaanse verkiezingscampagne prees ze zichzelf in een van haar toespraken: “Ik ben erin geslaagd om de Catalaanse separatisten te onthoofden.” Herrie in Catalonië komt de Partido Popular op dit moment goed uit want dat leidt de aandacht van de Spanjaarden af, weg van een belangrijke rechtszaak die nu loopt over een gigantisch netwerk van illegale partijfinanciering en corruptie van de Spaanse volkspartij.

Alles wijst erop dat Carles Puigdemont niet op de steun van Europa zal kunnen rekenen. Vroeg of laat wordt hij door het Spaanse gerecht veroordeeld voor het organiseren van het door de grondwet verboden referendum. 

En vandaag?

Deze namiddag was er normaal gezien een zitting van het Catalaanse parlement om Puigdemont aan te stellen als nieuwe minister-president, maar die is uitgesteld.  

----

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.