Belga

Privacycommissie: "Maak van de databank tegen terreur geen potje alstublieft"

"De manier waarop de regering de grote databank tegen terreur wil uitbreiden, kan niet", zegt de Privacycommissie, in de Standaard en de Tijd. De databank werd aanvankelijk opgericht om de gegevens van Syriëstrijders te verzamelen maar de regering wil ook de gegevens toevoegen van iedereen die in ons land een gewelddadige actie zou willen uitvoeren. "Maar zo komen er te veel mensen in terecht die er eigenlijk niet in thuishoren."

De gedeelde databank over 'Foreign Terrorist Fighters' is hét kruispunt voor Belgische terreurbestrijders. Ze is gegroeid uit het onderzoek  naar Syriëstrijders en bevat in de eerste plaats data van - mogelijke - terroristen met jihadistische motieven.

Ondertussen werkt de regering volop aan een uitbreiding van  de databank. Niet alleen de namen van wie naar een jihadistische conflictzone is getrokken, of dat heeft geprobeerd, komen erin. Ook gegevens over zogenoemde "homegrown" terroristen moeten er deel van uitmaken. Dat kan dan gaan van ecoterroristen, via rechtse extremisten tot anarchisten.

"De regering moet haar huiswerk opnieuw maken"

"Maar de regering bakent niet duidelijk genoeg af wie in de databank belandt
en waarom", zegt Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie. "De
dreiging die uitgaat van jihadistisch terrorisme, is voor iedereen
duidelijk. Maar met deze veranderingen dreigt men zo'n breed net uit te
gooien dat mensen on­terecht worden meegesleurd."

"Maak er alstublieft geen potje van", bepleit Debeuckelaere. "De regering moet met meer zuivere definities werken en het huiswerk opnieuw maken. Zonder heldere en duidelijke definities wordt het voor de politie of voor rechters bijvoorbeeld moeilijk werken."

Debeuckelaere vraagt zich bovendien ook af of bijvoorbeeld alle burgemeesters wel toegang moeten hebben tot de databank, wat nu het geval is. "De informatie in die databank wordt gedeeld met heel wat instanties, daarom moet er met die gegevens ook zeer zorgvuldig worden omgegaan."

Meest gelezen