Video player inladen ...

Proces over spectaculaire diamantroof op luchthaven Zaventem van start: hier gaat het over

In Brussel is het proces gestart rond de diamantroof op de luchthaven van Zaventem, waarbij gangsters aan de haal gingen met een buit van maar liefst 37 miljoen euro. 19 mensen staan terecht voor hun aandeel in de overval en de heling van de buit. De hoofdverdachte is niet aanwezig omdat hij in Frankrijk in de cel zit en door een juridisch probleem niet kan overgebracht worden naar ons land.

Op 18 februari 2013 overvielen 8 gewapende en gemaskerde mannen een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss op de tarmac op de luchthaven van Zaventem. Ze deden dat in ware commandostijl. Bij het vliegtuig stond net een waardetransport. De overvallers halen 120 pakketten met diamanten uit het vliegtuig. Samen hebben ze een waarde van 37 miljoen euro. Daarna vluchtten ze. De hele operatie duurt maar 5 minuten.

Bekijk hier de beelden uit het Journaal van 19 februari 2013:

Video player inladen ...

Vragen over de veiligheid rond de luchthaven

De diamantroof roept meteen vragen op over de beveiliging rond de luchthaven in Zaventem. Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt een versterkte omheining geplaatst, met camerabewaking en betonblokken. De vraag stelt zich ook of er een informatielek was van binnenuit.

Bekijk hier de uitleg van journalist Tim Verheyden in het Journaal van 19 februari 2013:

Video player inladen ...

Een proces met 19 beklaagden

Na jarenlang onderzoek staan vandaag 19 mensen terecht voor hun aandeel in de overval en de heling van de buit.  Het gaat om 16 mannen en 3 vrouwen. Ze konden opgepakt worden na samenwerking met onder meer de politiediensten van Zwitserland, Luxemburg, Marokko en Frankrijk. In totaal werden zo'n 40 huiszoekingen uitgevoerd.

Volgens het parket gaat het om een grote criminele organisatie. "Ciminelen die dergelijke feiten plegen gaan niet over één nacht ijs", zo klinkt het. De hoofdverdachte op het proces, Marc Bertoldi, is niet aanwezig. Hij zit een celstraf uit in Frankrijk voor een andere zaak, en kan door een juridisch probleem niet overgebracht worden aan ons land. Dat komt omdat er in ons land geen aanhoudingsbevel loopt tegen Bertoldi - hij werd destijds vrijgelaten- en zijn advocaat wil ook absoluut niet dat er één komt. Want dat zou betekenen dat hij in ons land ook opgepakt zou worden tijdens het proces.

Het proces werd in september nog uitgesteld omwille van het probleem rond Bertoldi, maar er is nog geen oplossing gevonden. De advocaat van Bertoldi vroeg vandaag om de zaak rond de diamantroof daarom af te splitsen, zodat hij op een latere datum berecht kan worden, op een moment dat hij wél aanwezig kan zijn. De rechtbank ging niet in op dit verzoek en besliste om de zaak te laten doorgaan met 18 beklaagden en een afwezige hoofdverdachte. Omdat de advocaat vindt dat hij zo zijn cliënt niet kan verdedigen, heeft hij de zittingszaal verlaten.