Video player inladen ...

Protest in Barcelona tegen niet-benoeming Puigdemont

In Barcelona hebben duizenden Catalanen geprotesteerd tegen de beslissing van het Spaanse Grondwettelijk Hof dat Carles Puigdemont niet aangesteld kan worden als minister-president van Catalonië. Puigdemont moet fysiek aanwezig zijn. De zitting waarin het parlement hem vandaag zou benoemen, werd uitgesteld. Als reactie kwamen boze Catalanen massaal op straat en probeerden tot aan het parlement te komen. 

Duizenden aanhangers van Puigdemont kwamen samen aan het parlement in Barcelona om te protesteren tegen de beslissing van het Spaanse Grondwettelijk hof. Tijdens een spoedzitting vanmiddag heeft het Grondwettelijk hof de vraag verworpen van Puigdemont om onvoorwaardelijk aangesteld te kunnen worden als nieuwe minister-president van Catalonië. Normaal zou Puigdemont vanmiddag benoemd worden in het parlement maar die zitting werd uitgesteld.

"De democratie staat op het spel”

Boze Catalaanse betogers kwamen met duizenden samen. Velen van hen vinden dat “de democratie op het spel staat” omdat Puigdemont maar niet benoemd wordt als minister-president. “We willen dat het Catalaanse volk de minister-president kan kiezen, niet dat het vanuit kantoren in Madrid wordt beslist”,  zei betoger Tim Aerts. De betoging is vooral gericht tegen de regering in Madrid en de Spaanse rechters. 

Plots slagen de betogers erin om een deel van de omheining rond het park van het parlement af te breken. De betogers proberen tot aan het parlement te komen, maar de agenten kunnen de massa tegenhouden. Toch raken de boze Catalanen tot vlakbij het parlement waar ze slogans scanderen als “Puigdemont voor president” en “vrijheid voor de politieke gevangenen”. Op dit moment probeert de politie de betogers weg van het parlement te houden. 

AFP or licensors