Videospeler inladen...

Rumbeke krijgt expertisecentrum voor insectenkweek

Het onderzoekscentrum voor de land- en tuinbouw Inagro neemt in Rumbeke nieuwe kweekcellen voor insecten in gebruik. De West-Vlaamse gemeente gaat hiermee een voortrekkersrol spelen in de Vlaamse insectenkweek.   

Inagro voert al jaren onderzoek naar de haalbaarheid van insectenkweek in ons land. Met de nieuwe kweekcellen krijgt het onderzoek een boost. "Met de cellen kunnen we verschillende insecten kweken in de ideale omstandigheden", legt Jonas Claeys  van Inagro in De Ochtend op Radio 1 uit.  "In de kweekcellen kunnen we de temperatuur en de luchtvochtigheid aanpassen aan elke soort."

Zwarte soldatenvliegen

De soorten worden gekweekt om verwerkt te worden tot voedsel, maar ook om afval op te ruimen of grondstoffen te leveren voor cosmeticaproducten. "We gaan beginnen met een viertal soorten", zegt Claeys: "Meelwormen - bekend van insectenburgers - krekels, kakkerlakken en ook zwarte soldatenvliegen.  Die laatste soort is rijk aan eiwitten en is een goed alternatief voor soja. We denken eraan de vliegen te verwerken als vis- en varkensvoer."  

Landbouwers die nu al dieren houden zien insecten als een aantrekkelijk alternatief

Jonas Claeys, onderzoeker Inagro

Met hun kweekprogramma's willen de onderzoekers van  Inagro expertise opdoen die ze vervolgens willen delen met commerciële kwekers. "Hoewel de hype rond insecten wat gaan liggen is, merken we toch dat heel wat landbouwers er belangstelling voor tonen", vertelt Claeys. "Landbouwers die nu al dieren houden zien insecten als een aantrekkelijk alternatief. Insecten kosten minder en vragen ook minder onderhoud, terwijl ze mogelijk het voedsel van de toekomst zijn."   

In Europa is insectenkweek nog niet echt doorgebroken. In landen als Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten wel. Met het expertisecentrum in Rumbeke speelt Inagro in Vlaanderen en Europa alvast een voortrekkersrol.    

Meest gelezen