Archiefbeeld.
AFP or licensors

Ryanair erkent voor het eerst een pilotenvakbond

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een pilotenvakbond erkend. De Britse British Airline Pilots Association (BALPA) voerde al een maand onderhandelingen daarover. Ook in België zijn er gesprekken.

Voor het eerst in het 32-jarige bestaan van Ryanair heeft de lowcostluchtvaartmaatschappij een vakbond erkend. BALPA vertegenwoordigt voortaan de 600 Britse piloten van het bedrijf.

Ryanair stond de voorbije maanden onder grote druk om dat te doen. Zo moest Ryanair de voorbije maanden 20.000 vluchten schrappen door een tekort aan piloten. Bovendien was er sociale onrust ontstaan over de lonen en de behandeling van het personeel. Toen net voor Kerstmis een staking dreigde, liet Ryanair weten toch te willen onderhandelen over een erkenning van de vakbonden in de belangrijkste Europse landen. 

Onze gesprekken en vergaderingen met hen hebben aangetoond dat ze echt een constructieve relatie met de bonden willen

Brian Strutton, topman van de Britse vakbond BALPA

BALPA-topman Brian Strutton spreekt van een "historisch akkoord", gezien "Ryanairs eerdere vijandigheid tegenover vakbonden". "Onze gesprekken en vergaderingen met hen hebben aangetoond dat ze echt een constructieve relatie met de bonden willen."

Ook in ons land is er al een voorzichtige opening gemaakt naar een erkenning. Eerder deze maand waren er gesprekken over een loonsverhoging van de Ryanair-piloten. Ryanair bood een verhoging van 14 procent. De bonden vroegen daarop ook erkenning. De lowcostmaatschappij heeft daarop laten weten die vraag "in overweging te nemen". Eind februari volgt een nieuwe overlegronde.

Meest gelezen