Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Stephen Hawking wil rechtszaak tegen minister van Gezondheid Jeremy Hunt

Een groep Britse activisten, waaronder de wetenschapper Stephen Hawking, heeft toestemming gekregen om een rechtszaak te beginnen tegen minister van Gezondheid Jeremy Hunt. Ze zijn bang voor privatisering in de gezondheidszorg.

De Britse nationale gezondheidsdienst (NHS) zit op dit moment in grote financiële problemen. De ziekenhuizen zitten overvol en kunnen niet alle patiënten helpen zoals het zou moeten. Volgens Stephen Hawking is de crisis in de NHS het gevolg van bewuste politieke beslissingen.

Om de crisis in de NHS te beëindigen, heeft de Britse regering plannen gemaakt voor "ACO's". Die "accountable care organisations" zullen contracten afsluiten over de voorziening van medische zorg. Daarom vrezen de activisten dat de ACO's een eerste stap zijn in de richting van de privatisering van de gezondheidszorg, wat ontkend wordt door ministers.

Volgens Hawking en de anderen moet het Parlement toestemming geven voor de invoering van het systeem met ACO's, wat op dit moment nog niet gebeurd is. Het ministerie van Gezondheid en Sociale Zorg noemt de activisten "onverantwoordelijke paniekzaaiers".

Meest gelezen