Transgender Eefje is blij met Bo als rolmodel

Eefje, die jarenlang als Bart door het leven ging, is blij met de coming out van VTM-journalist Bo(udewijn) Van Spilbeeck. Hij kondigde gisteren aan dat 'hij' de komende maanden een 'zij' wordt.

Bart was 12 jaar toen hij in de supermarkt door een dame werd aangesproken als meisje. "Ik had toen lange blonde haren en mijn kleding was ook uniseks. Mijn moeder reageerde daar toen fel op, maar ze merkte dat ik daar teleurgesteld op reageerde. Toen kwam het voor mij de eerste keer naar boven." Uiteindelijk duurde het nog tot 2011 voor Bart besefte dat hij met die gevoelens iets moest doen. Een jaar later kwam hij bij het Genderteam van het UZ Gent terecht en ging de transitie stapsgewijs van start.

Hij wordt zij

"De verandering van Bart naar Eefje was relatief makkelijk omdat ik net op dat moment verhuisde. Zo kon ik me meteen bij vele nieuwe mensen voorstellen als Eefje. Voor mijn familie was het iets moeilijker, maar ze hebben me er wel altijd in gesteund. Ik heb wel besloten om de operaties in stapjes te doen."

Nooit 100% man of vrouw

"Als mensen me nu vragen of ik me nu 100% vrouw voel, moet ik zeggen 'neen'. Ik heb me nooit 100% man of vrouw gevoeld, en dat zal altijd zo zijn. Ik hoop dat de maatschappij het ook leert aanvaarden dat niet iedereen zich helemaal man of vrouw voelt, het is niet altijd zwart en wit, er zijn vele tinten grijs. Ik ben heel blij dat Bo op deze manier zijn coming out doet. We kunnen zeker zo'n figuren als rolmodel gebruiken. Ook de manier waarop VTM ermee omgaat is mooi om te zien. Hopelijk kan het verhaal van Bo andere mensen overtuigen om de stap te zetten," besluit Eefje

Eefje is nu 29 jaar en is actief lid van de transgenderkring Vlaams-Brabant.