Van Eddie tot Caitlyn: 5 transgenders die heilige huisjes sloopten

Uit de kast komen als transgender is voor weinig mensen een evidente stap. Deze 5 bekende transvrouwen gingen Bo Van Spilbeeck vooraf en hielpen zo het taboe doorbreken.

1. Caitlyn Jenner

De transvrouw die de voorbije jaren internationaal het meeste stof deed opwaaien door uit de kast te komen, is ongetwijfeld Caitlyn Jenner. In het voorjaar van 2015 was het hoge woord eruit in een interview met "20/20" op ABC. Op 1 juni verraste ze vriend en vijand door als vrouw op de cover van Vanity Fair te poseren.

Jenner werd in 1976 olympisch kampioen in de tienkamp. Van 1991 tot 2015 was ze als man getrouwd met Kris Houghton. Met hun samengestelde gezin zijn ze sinds 2007 te zien in de realityserie "Keeping up with the Kardashians".

Videospeler inladen...
2017 Invision

2. Petra De Sutter

In Vlaanderen is Petra De Sutter een van de bekendste transvrouwen. Ze studeerde geneeskunde en schopte het tot buitengewoon hoogleraar aan de universiteit van Gent. Ze is ook diensthoofd van de afdeling reproductieve geneeskunde van het UZ Gent.

Haar transitie begon ze in 2004. Sindsdien gaat ze als vrouw door het leven. Sinds 2014 is ze gecoöpteerd senator voor Groen en dit als eerste transvrouw ooit in ons land.

Videospeler inladen...
© VRT - 2014 GERT VERBELEN

3. Eddie Izzard

Hij is al jaren een vaste waarde in de wereld van de stand-upcomedy in het Verenigd Koninkrijk: Eddie Izzard. Hij was te zien in programma's als "Have I got news for you" en "Whose line is it anyway?" en films als "Ocean's twelve", "Ocean's thirteen", "Valkyrie" en recent nog "Victoria & Abdul".

Al in de jaren 80 uitte Izzard zich als transgender, hoewel hij niet uitgesproken als vrouw door het leven gaat. In zijn werk speelt hij vaak met "mannelijke" en "vrouwelijke" stereotypes. Hij doet ook aan travestie.

Invision

4. Laverne Cox

Voor fans van "Orange is the new black" op Netflix is ze een bekend gezicht: Laverne Cox, een Amerikaanse actrice en transvrouw. De voorbije jaren heeft ze haar roem meer dan eens aangewend in de strijd om LGBT-rechten (lesbian, gay, bisexual, transgender).

Ze is de eerste transgender die op de cover van prominente tijdschriften als Time en Cosmopolitan verscheen. Ze is ook de eerste transgender die een nominatie voor een Primetime Emmy Award op haar naam wist te schrijven.

2018 Invision

5. Dana International

In 1998 maakte de wereld kennis met Dana International, de transvrouw die dat jaar het Eurovisiesongfestival voor Israël won met "Viva la diva". Ze staat bekend om haar flamboyante allures en verschijning die haar zowel voor- als tegenstanders opleveren. Hoe dan ook heeft ze thema's als transgenders en transseksualiteit zichtbaar gemaakt op het internationale toneel.

Videospeler inladen...
AP1998

Meest gelezen