Video vervangt steeds vaker klassieke cv: "Zeker niet beter, er zijn nog veel nadelen aan"

Steeds meer bedrijven vragen aan kandidaat-werknemers om een video in te sturen in plaats van een klassieke cv. Daarin kunnen de sollicitanten veel sneller hun persoonlijkheid tonen, zo luidt de redenering. Maar dat klopt niet, zegt professor Human Resources Management Ralf Caers. 

Walibi stuurde gisteren een opvallende vacature de wereld in. Het pretpark zoekt voor komend seizoen 600 medewerkers. De geïnteresseerden moeten niet komen aandraven met een klassieke cv op papier, maar wel met een video waarin ze antwoorden op verschillende vragen. "Daarmee kunnen we meteen zien hoe kandidaten zich uitdrukken, of ze (klant)vriendelijk zijn en of ze de juiste drive hebben", zegt Antoine Stasse, HR Officer van Walibi, in Het Nieuwsblad. 

Op papier kan je wel schrijven dat je een levendig persoon bent, op video kun je dat ook tonen.

En ook andere bedrijven springen steeds meer op de kar van de zogenoemde curriculum video, bevestigt de VDAB, die veel voordelen ziet. "Een video is minder sec en veelzeggender", zegt Shaireen Aftab. "Op papier kan je dan wel schrijven dat je een levendig persoon bent, maar op video kun je dat ook meteen tonen. Je toont met een beeld veel sneller je karakter, je uitstraling en voorkomen."

Beter of niet?

"Maar dat een video bij sollicitaties beter zou werken dan een cv klopt niet", zegt Ralf Caers in "Hautekiet" op Radio 1. Hij is professor Human Resources Management KU Leuven en Senior Lecturer aan de University of Seychelles. 

"Een video cv kennen we al enkele jaren, maar er zijn nog heel wat problemen mee. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat je niet noodzakelijk beter de persoonlijkheid van de sollicitant kan afleiden via zo'n video, omdat je ze makkelijk kan bewerken. Je kan het duizend keer opnemen en de beste versie opsturen. Zo denken werkgevers dat je een vlotte kerel bent, terwijl dat in werkelijkheid misschien niet het geval is."

Een minder aantrekkelijke kandidaat zou minder kans kunnen maken.

Bovendien kunnen bij een video ook een aantal zaken meespelen die bij een klassieke cv niet worden bekeken. "Zo zou een minder aantrekkelijke kandidaat minder kans kunnen maken", zegt Caers. "Maar ook zaken als tattoos, obesitas of de kwaliteit van de stem vallen plots op. De vraag is dus of interviewers zich niet gaan laten leiden door de persoonlijke voorkeuren of door stereotiepen. Er zijn nog veel nadelen en net daarom is het nog niet doorgebroken."