Videospeler inladen...

Transmigrant die doodgereden werd langs E40 kwam van Ethiopië

Op de E40 in Jabbeke is gisterenavond laat een transmigrant doodgereden. Dat gebeurde toen hij vluchtte voor een politiecontrole. Het slachtoffer zou van Ethopië afkomstig zijn en zou 39 jaar oud zijn. Dat zegt het parket. De precieze omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht. 

Het ongeval gebeurde rond 23 uur gisterenavond langs de E40 richting Oostende ter hoogte van Jabbeke. Enkele personen liepen weg van een politiecontrole. Eén transmigrant werd zo aangereden door een auto. Het slachtoffer is een transmigrant die illegaal in ons land was. De man zou afkomstig zijn van Ethiopië, en zou geboren zijn in 1978. Dat verklaarde hij zelf aan de politie toen hij begin januari voor de eerste keer werd aangetroffen bij het station van Brugge.  Hij kwam toen met de trein vanuit Brussel naar Brugge. 

Het ongeval gebeurde tijdens een geplande politieactie van zowel de federale als de lokale politie om een beeld te krijgen op mensenhandel en -smokkel. "Spijtig genoeg is er één persoon de snelweg overgelopen en in aanraking gekomen met een voertuig", vertelt Peter De Waele van de federale politie. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, wordt op dit moment nog onderzocht door het parket. Zo moeten er nog getuigen gehoord worden.

"Zoals ieder incident zal dat besproken worden om te kijken of we onze manier van werken moeten aanpassen. Als er iemand de autostrade overloopt, heb je natuurlijk weinig middelen om hen tegen te houden. Het zijn open parkings. Wij hopen dat dat niet meer gebeurt. Een scenario waarbij iemand op de autostrade vlucht, is natuurlijk supergevaarlijk", benadrukt De Waele.

Tijdens de controle konden een elftal personen opgepakt worden. 

Een scenario waarbij iemand op de autostrade vlucht, is natuurlijk supergevaarlijk

Peter De Waele - federale politie

Het ongeval gebeurde enkele honderden meters van het tankstation waar transmigranten al maandenlang in vrachtwagens proberen klimmen. De politiediensten vrezen al langer voor dergelijk scenario's met dodelijke afloop.

Sinds deze nacht zijn er politiecontroles op de snelwegparkings richting kust, na verschillende incidenten met migranten die via de E40 naar de kust - en later naar Engeland - proberen raken. Vanaf volgende week worden er ook privébewakingsfirma's ingezet. Maar deze controleactie was al langer gepland en had niets te maken met de extra controles, zo benadrukt de federale politie.

Meest gelezen