AFP or licensors

VN : "Totale instorting dreigt voor Gazastrook"

“Door de blijvende algehele blokkade door Israël en Egypte staat de Gazastrook aan de drempel van een "totale instorting." Dat heeft de speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, gezegd. Op de Westelijke Jordaanoever is opnieuw een Palestijnse jongen omgekomen, dat meldt het Palestijnse ministerie.

De speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, heeft gezegd dat de Gazastrook “aan de drempel van een totale instorting staat”. Het is niet de eerste keer dat de VN aan de alarmbel trekt voor Gaza. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat zulke waarschuwing vooral in dovemansoren valt.

Mladenov ziet één uitweg uit de crisis en die is van politieke aard: dat de Palestijnse Autoriteit (Fatah) er weer de macht overneemt ten koste van de islamitische beweging Hamas. Die controleert de Gazastrook sinds de "broederstrijd" van 2007.

"Situatie sinds januari hopelozer"

Sinds 2008 heeft Israël drie militaire operaties in de Gaza uitgevoerd. De toestand werd in januari nog wat hopelozer door het Amerikaanse besluit om miljoenen dollars van de VS-bijdrage aan de VN-hulporganisatie voor de Palestijnen te bevriezen.     

Mladenov kondigde aan dat hij zijn ongerustheid over de nakende ramp in Gaza volgende week woensdag uit de doeken zal doen tijdens de bijeenkomst in Brussel van het ad hoc-verbindingscomité van de Palestijnse donorlanden.

Opnieuw incident op Westelijke Jordaanoever

Een 16-jarige Palestijnse jongen is op de Westelijk Jordaanoever doodgeschoten door Israëlische soldaten. Dat zegt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. De Palestijnse tiener werd bij rellen in het dorp Moughir in het gezicht geraakt. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.     

Een woordvoerster van het Israëlische leger bevestigt dat in het dorp in de buurt van Ramallah rellen hebben plaatsgevonden. De Palestijnen bestookten de Israëlische militairen met stenen en brandende autobanden, waarop de soldaten met "overeenkomstige maatregelen" reageerden, zo klinkt het. De woordvoerster kon niet bevestigen of de soldaten met scherp schoten.     

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump begin december aankondigde dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël zal erkennen, hebben rellen al aan negentien Palestijnen het leven gekost.