VRT NWS Ochtendupdate: transmigrant doodgereden, abortusreferendum in Ierland, Puigdemont en Deliveroo

Op de E40 in Jabbeke is gisterenavond laat een transmigrant doodgereden toen hij vluchtte voor een politiecontrole. Ierland gaat in mei een nieuw referendum houden over een soepelere abortuswetgeving. Er is nog steeds onduidelijkheid over de aanstelling van Carles Puigdemont als Catalaans minister-president vanmiddag en de directie en koeriers van maaltijdbezorger Deliveroo hebben gisteren geen akkoord bereikt. Vier verhalen uitgelicht in onze VRT NWS Ochtendupdate.

Vluchtende transmigrant doodgereden langs E40

Het ongeval gebeurde rond 23 uur gisterenavond langs de E40 richting Oostende ter hoogte van Jabbeke. Enkele personen liepen weg van een politiecontrole. Eén transmigrant werd zo aangereden door een auto. Het parket is een onderzoek gestart. Lees hier meer.

Abortusreferendum in Ierland

Ierland gaat in mei een nieuw referendum houden over een soepelere abortuswetgeving. Tot nu is vruchtafdrijving er alleen toegelaten als het leven van de vrouw in gevaar is. Veel Ierse vrouwen, die een zwangerschap willen laten afbreken, reizen daarom naar Engeland. Lees hier meer.

Puigdemont vanmiddag minister-president?

Vandaag komt het Catalaanse parlement bijeen met als hoofdpunt: de aanstelling van de gevluchte Carles Puigdemont als minister-president. Maar Spanje haalt alles uit de kast om dat te verhinderen. Update: de zitting is intussen uitgesteld. Lees hier het opiniestuk van de VRT NWS-correspondent in Spanje.

Geen akkoord bij Deliveroo

De directie en koeriers van maaltijdbezorger Deliveroo hebben gisterenavond geen akkoord bereikt. De directie blijft erbij dat alle koeriers vanaf februari het statuut van zelfstandige moeten hebben. Lees hier meer.