VS publiceert "Poetin-lijst" maar legt nog geen sancties op

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft afgelopen nacht een lijst vrijgegeven met Russische leidinggevenden en zakenmensen die nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin. De lijst leest als een who's who in het Kremlin en de Russische zakenwereld. Meer dan 200 namen worden genoemd: invloedrijke figuren die in aanmerking zouden kunnen komen voor sancties. Maar de sancties zelf blijven nog uit. 

De regering had tot maandagavond 29 januari de tijd om de lijst te publiceren, op basis van de CAASTA-wet  - de Countering America's Adversaries Through Sanctions-Act.  Met die wet reageerde het Congres vorig jaar op de bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat Rusland geprobeerd had de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Aangezien het Congres er ook van uit ging dat die inmenging gebeurd was met medeweten van president Poetin, moest de lijst in kaart brengen wie tot zijn naaste kring behoort, en wie in Rusland macht of rijkdom heeft vergaard dankzij zijn of haar goede banden met de president. Zo zou meteen ook duidelijk worden wie een gepast doelwit kon worden van sancties, àls president Trump en zijn regering sancties zouden willen afkondigen. 

Telefoonboek

Premier Medvedev staat op de lijst, net als minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, blijft evenmin onvermeld. In totaal heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën 114 figuren uit politieke kringen en overheidsdiensten opgelijst - inclusief mensen uit de inlichtingendiensten. Daarnaast worden ook 96 zakenlui in het vizier genomen die "oligarchen" worden genoemd.   

De Russische reacties op de publicatie houden het midden tussen spot en woede. "Ze hebben het telefoonboek van het Kremlin gekopieerd", zei de voorzitter van de senaatscommissie buitenlandse zaken Konstantin Kosachev. Poetin zelf grapte dat hij zich gepasseerd voelde, omdat zijn eigen naam niet op de lijst stond. Niettemin heeft hij het over een "vijandige daad". Volgens premier Medvedev zal dit de relaties met de VS voor lange tijd vergiftigen. En volgens woordvoerder Peskov ziet Washington nu de volledige Russische regering als vijand. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het onderzoek onderzocht

Toch blijft het vooralsnog, wederzijds, bij dreigen en kijven. In één adem met de bekendmaking van de Poetin-lijst heeft de regering-Trump het Congres laten weten dat er op dit moment geen sancties genomen worden. Sommigen zien daarin een bewijs dat president Trump nog altijd geen vuist wil maken tegen Moskou. Omgekeerd zei Poetin dat zijn regering tegenmaatregelen in de mouw had zitten, maar die voorlopig evenmin zou lanceren.

Dat alles speelt zich af tegen de achtergrond van het lopende onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke collusion tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump. Vanuit Republikeinse hoek worden er nieuwe pogingen ondernomen om dat onderzoek in discrediet te brengen. Ook de FBI, die het dossier geopend had nog voor Mueller daarmee werd belast, blijft het mikpunt van verwijten en verdachtmakingen.

Zo heeft de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden een nota opgesteld over pogingen van de FBI om het Trump-tream af te luisteren tijdens de verkiezingscampagne. Volgens de Republikeinen in de commissie gaat het om feiten waarbij de FBI zijn boekje te buiten is gegaan. De Democraten in de commissie betwisten dat en zeggen dat het hele onderzoek van de commissie schandelijk gepolitiseerd raakt. President Trump moet nu beslissen of die memo ook publiek wordt gemaakt. Daarmee krijgt het verhaal van het Rusland-onderzoek een opmerkelijke uitloper: een onderzoek naar het onderzoek.