Reporters

"120 BPM" 13 keer genomineerd voor de Césars, ook Belgische film kanshebber

De film "120 BPM" is 13  keer genomineerd voor de Césars. De Belgische film "Noces" van Stephan Streker is genomineerd in de categorie beste buitenlandse film. De Césars worden op vrijdag 2 maart uitgereikt in Parijs. 

"120 BPM", geregisseerd en geschreven door Robin Campillo, werd vorig jaar op het filmfestival van Cannes met een staande ovatie ontvangen en bekroond met de Grand Prix.  De film vertelt een aangrijpend verhaal over liefde en vriendschap tegen de achtergrond van de strijd tegen aids in Parijs aan het begin van de jaren 90. Nu zijn er 13 nominaties voor de Césars, de Franse filmprijzen. De film is onder meer genomineerd in de categorie beste film, beste regisseur en beste scenario. 

De Belgische film "Noces" (op de internationale markt bekend als "A wedding") is genomineerd in de categorie beste buitenlandse film en gaat over gedwongen huwelijken en eremoorden. In de film zijn rollen weggelegd voor onder meer Olivier Gourmet, Lina El Arabi, Sébastien Houbani en Babak Karimi.  "Noces" neemt het op tegen het Russische "Loveless", het Zweedse "The Nile Hilton incident", "Dunkirk", "L'Échange des princesses" van de Frans-Senegalese schrijver en regisseur Marc Dugain, "La La Land" en het eerder al met de Gouden Palm bekroonde "The square", van de Zweed Ruben Östlund. "Noces" is met 8 nominaties ook een van de favorieten van de Magrittes du Cinéma, de Franstalige filmprijzen die komende zaterdag in Brussel worden uitgereikt.

"Zombillenium", gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van het Belgische Dupuis, mag dan weer hopen op een César in de categorie animatiefilm.  "Zombillenium" is het werk van striptekenaar Arthur de Pins en Alexis Ducord. De film brengt de gelijknamige stripreeks, een familiekomedie, in 3D op het witte doek.

Actrice Penélope Cruz krijgt een ere-César en Vanessa Paradis zal de prijsuitreiking symbolisch openen. De Césars worden uitgereikt op vrijdag 2 maart.