Video player inladen ...

"Wij kiezen voor alle Amerikanen", reageert "rijzende ster van Democratische partij" Joe Kennedy op Trump

Joe Kennedy, de rijzende ster van de Democratische partij en erfgenaam van de Kennedy-dynastie, heeft een alternatief project voor Amerika voorgesteld. Wij, Democraten, kiezen voor alle Amerikanen en laten niemand achter, klonk het.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De 37-jarige Joe Kennedy is de kleinzoon van "Bobby" Kennedy en achterneef van president John Kennedy (1961-1963), beiden vermoord in de jaren 60. Hij is tevens de rijzende jonge ster van de Democratische oppositie in de VS.
Niet toevallig koos Joe Kennedy III voor een technische school in Fall River in zijn thuisstaat Massachussetts om de Democratische repliek op de State of The Union van president Trump te geven. Kennedy -van erg rijke komaf- richtte zich uitdrukkelijk op de arbeiders en de gewone Amerikanen, net die groep waar Trump in 2016 verrassend veel stemmen van kreeg.

Kennedy omschreef Trump als een "bully" (bullebak) die klappen kan uitdelen, "maar in de geschiedenis van ons land hebben die nooit de kracht en de spirit van onze mensen kunnen raken", klonk het strijdvaardig. Trump heeft de natie niet enkel verder verdeeld, zei Kennedy, "het gaat veel verder dan dat, deze regering schaft wetten af die ons als burgers beschermen".

"Onze partij helpt zowel mijnwerkers en alleenstaande moeders, landelijke gemeenschappen en steden, de kust en het binnenland. Wij kiezen en vechten voor allen, want de sterkste, de rijkste en de grooste natie in de wereld zou niemand alleen mogen achterlaten", aldus Kennedy.

De strijd om de "vergeten Amerikanen"

De jonge Kennedy richtte zich met zijn sociaal getinte toon dus vooral op de "blue collar workers" en de gewone man in de straat. Veel van die mensen voelen zich achtergelaten of niet belangrijk genoeg voor de politici en hebben in november 2016 hun stem en ongenoegen laten horen door voor de populistische boodschap van zakenmagnaat Donald Trump te stemmen.

Joe Kennedy III komt -net als Trump- uit een erg welgestelde familie, maar werpt zich dus op als het sociaal alternatief voor het beleid van Trump. Hij hoopt natuurlijk dat veel van die misnoegde Trump-kiezers teleurgesteld of geschoffeerd zullen zijn door het huidige beleid in Washington, zeker als er gemorreld zou worden aan de ziekteverzekering van Obama of de indruk ontstaat dat de belastinghervorming enkel de rijken ten goede komt.

Hoe dan ook lijkt de strijd ingezet om de stem van de "vergeten Amerikanen" terug te winnen en dan gaat het vooral om de achtergestelde blanke Amerikanen, niet enkel om de minderheden. Wat dat betekent, zal in november duidelijk worden als er tussentijdse verkiezingen zijn voor het Congres.