300.000 Belgen kunnen pensioen niet berekenen via MyPension. "Vooral problemen bij gemengde loopbanen"

De federale pensioendienst geeft toe dat nog lang niet iedereen zijn pensioen kan berekenen op de website my pension. Bij 300.000 Belgen lukt dat nog niet, meestal zijn dat mensen die een gemengde loopbaan achter de rug hebben. Die dossiers worden bijgewerkt, maar heel snel gaat dat niet.

Stel: u hebt jarenlang als ambtenaar gewerkt, bent daarna 5 jaar thuisgebleven voor de kinderen, en hebt daarna een nieuwe job gevonden als werknemer. Dan is de kans groot dat MyPension in de problemen komt als u uw pensioen wil berekenen. Dat komt omdat niet alle loongegevens van alle loopbanen al goed ingevoerd zijn in het systeem.

"Wij kunnen alleen kwalitatieve informatie geven als de loopbaangegevens waarover wij beschikken kwalitatief zijn", zegt Johan Janssens van de federale pensioendienst in het Radio 1-programma Hautekiet. "Bij ambtenaren ontbreken er vaak gegevens. Dat komt omdat die informatie pas sinds 2011 gecentraliseerd is. De werkgevers in de overheidssector moesten dan plots in hun archieven duiken, vaak papieren archieven, en die omzetten in een digitale stroom. En daar zijn onvermijdelijk fouten mee gebeurd."

Maar het probleem gaat nog verder. "Veel ambtenaren zijn ooit begonnen als contractueel, dan zijn ze eigenlijk werknemer, en zijn pas daarna statutaire ambtenaren geworden. Voor die eerste periode zijn dan wel gegevens verzameld, maar die zijn niet altijd goed overgebracht naar My Pension."

Al 17.000 Belgen hebben de pensioendienst gecontacteerd om te melden dat MyPension fouten maakt of gaten laat in hun penisoenberekening. Die dossiers worden nu nagekeken, maar dat kan lang duren, laat een luisteraar bij Hautekiet weten: "Mijn vrouw is 63 en heeft een gemengde loopbaan achter de rug. MyPension slaagt er niet in haar pensioen te berekenen. We hebben dat gemeld, en wachten intussen al maanden op een antwoord." De pensioendienst zegt dat de meldingen behandeld worden volgens een prioriteitsysteem. Wie dicht bij zijn pensioen staat, krijgt voorrang.