"Alleen over migratie is Trump niet vaag gebleven"

"Voor zijn State of the Union werd gespeculeerd dat Trump gedetailleerd zou spreken over verschillende plannen. Maar het enige waar hij eigenlijk lang bij heeft stilgestaan, is zijn plan om de illegale migratie aan te pakken." Christophe Crombez, politiek econoom aan de universiteit van Stanford, in Californië, bleef tijdens de toespraak van de Amerikaanse president in het Congres op vele vlakken op zijn honger zitten.

Alle ogen waren afgelopen nacht op de Amerikaanse president Donald Trump gericht. Er werd verwacht dat hij in zijn toespraak in het Amerikaanse parlement meer details zou geven over zijn grote plannen. Maar dat is volgens Christophe Crombez amper gebeurd. 

Als politiek econoom in de VS keek Crombez aandachtig naar de eerste speech van Trump in het halfrond in Washington. In zijn vakgebied, economie, hoorde Crombez Trump zichzelf vooral op de borst kloppen en met de pluimen van zijn voorganger, Barack Obama, lopen. "Hij heeft zichzelf geprezen terwijl hij niet veel verdienste heeft aan de goede economische situatie in de VS op dit moment", zegt Crombez in het Radio 1-programma "De ochtend". 

De econoom herinnert eraan dat Trump vooral een goede economie geërfd heeft van Obama: "De economie is gewoon verder gegaan op zijn élan. Als je naar de cijfers kijkt, zijn er in het eerste jaar van Trump zelfs minder nieuwe jobs gecreëerd dan onder Obama en is de groei iets achteruitgegaan."

Vaag infrastructuurplan

Trump kondigde afgelopen nacht een eigen, fors investeringsplan aan, maar Crombez bleef op zijn honger zitten over de toelichting van de president. "Hij had tijdens de verkiezingscampagne in 2016 al beloofd dat hij zou investeren in de verloederde infrastructuur."

"Hij had dit het afgelopen jaar al kunnen aanpakken, maar heeft dat laten liggen. Nu heeft Trump aangekondigd dat hij er een budget van 1,5 triljoen dollar voor zal vrijmaken, maar specifieke informatie heeft hij daarover niet gegeven."

Crombez vraagt zich ook af waar Trump hiervoor het geld zal halen, nu hij de belastingen heeft verlaagd en dus minder inkomsten zal krijgen. Hierover heeft Trump alleen gezegd dat hij hiervoor privégeld wil aantrekken. Maar hoe hij dat zal doen, heeft hij niet uitgelegd.

Noord-Korea

Naast het economische luik, bleef Christophe Crombez ook op zijn honger zitten over het buitenlands beleid van de VS. “Hij heeft daar alleen op het einde wat over gepraat en een aantal landen vermeld”, met bijzondere aandacht voor Noord-Korea. “Maar heel specifieke dingen heeft hij daarover ook niet gezegd. Na het horen van de State of the Union, zijn we niet veel wijzer geworden over zijn plannen met dat land.” Voorts viel het Crombez op dat Trump niets gezegd heeft over de vermoede inmenging van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen.

Het enige waar Trump wel over uitweidde, waren zijn plannen om het Amerikaanse immigratiebeleid verder te hervormen. "Om de illegale immigratie aan te pakken, bleef hij stilstaan bij vier hervormingen. Maar eigenlijk waren dat ook dingen die hij eerder al gezegd had", besluit Christophe Crombez.