Aden zo goed als volledig in handen van Zuid-Jemenitische separatisten: keerpunt in de oorlog?

Sinds zondag zijn er nu al meer dan 40 doden gevallen bij gevechten in de Zuid-Jemenitische havenstad Aden. De internationaal erkende regering is nu zo goed als omsingeld door de separatisten in haar paleis in Aden.

Volgens de inwoners is het grootste deel van Aden en de omgeving nu in handen van de separatistische STC, de zuidelijke afscheidingsbeweging. De regering van premier Ahmad ibn Daghar zou nog in het presidentiële paleis zitten, maar dat is omsingeld door de separatisten.

Het paleis zelf zou beschermd worden door troepen uit de Verenigde Arabische Emiraten, die in feite de separatisten steunen. Volgens de Britse omroep BBC die goede contacten heeft in Aden, wordt er nu onderhandeld tussen de regering en de separatisten. Mogelijk zou dat gaan over een veilige aftocht van de regeringsleden uit Aden.

Zondag zijn er in Aden gevechten uitgebroken nadat de regering met troepen een betoging van zuidelijke separatisten wou tegenhouden. Milities van de separatisten hebben daarop de overheidsgebouwen en kazernes in Aden overgenomen. Daarbij zouden meer dan 40 doden gevallen zijn. In Aden wapperen nu overal de vlaggen van het vroegere Zuid-Jemen met de blauwe driehoek en de rode ster.

Regeringstroepen en separatisten dreven eerder samen de opmars van de sjiitische Houthi's naar Aden terug, maar tussen beide "bondgenoten" is er weinig eenheid. De separatisten verwijten de regering corruptie, maar willen al langer opnieuw onafhankelijkheid voor Zuid-Jemen.

Opvallend is dat er ook een breuk dreigt tussen de regionale machten Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) die tussenbeide zijn gekomen in de oorlog. De Saudi's steunen de Jemenitische regering, de VAE de separatisten.