Amerikaan vrijgesproken na 38 jaar onterecht in de cel

In Amerika is Malcolm Alexander vrijgekomen, de man uit de staat Louisiana heeft 38 jaar onterecht in de cel gezeten. Alexander werd in 1979 tot levenslang veroordeeld voor verkrachting, deze week werd de aanklacht op basis van dna-onderzoek ingetrokken. 

In Amerika werd de 58-jarige Malcolm Alexander vrijgesproken na 38 jaar in de cel. Hij werd veroordeeld tot levenslang voor verkrachting in 1979, maar deze week stapte hij als een vrij man de Jefferson Parish gevangenis in Gretna buiten, een voorstad van New Orleans. 

De man uit de staat Louisiana hoorde met een glimlach zijn vrijspraak aan. Familie en vrienden aanwezig in de zaal, begonnen te applaudisseren, anderen begonnen te huilen. Ook zijn 82-jarige moeder woonde de vrijspraak bij. 

Ik ben dankbaar. Jaren geleden was ik boos, maar de tijd om boos te zijn is nu voorbij

Malcolm Alexander

De man stapte bijgestaan door familie en vrienden de gevangenis uit. Op de vraag hoe hij zich voelde en of hij boos was, zei hij: “Ik probeer woorden te vinden om te beschrijven hoe ik me echt voel. Ik ben dankbaar. Jaren geleden was ik boos, maar de tijd om boos te zijn is nu voorbij.”

Op de vraag wat het eerste is dat hij na 38 jaar in de gevangenis gaat doen antwoordde Alexander:“Mijn ma gaat haar typische zelfgemaakt brood bakken. Ik ga zo’n boterham nemen en voor het eerst in een heel lange tijd iets huisgemaakt eten.” 

Onschuld volgehouden

Alexander heeft zijn onschuld altijd volgehouden, ook na zijn veroordeling. Tijdens het onderzoek is bewijsmateriaal zoek geraakt. Pas in 2013 werd het dna-materiaal teruggevonden en dan kon de man zijn onschuld bewezen worden. De bewijsstukken werden geanalyseerd, zo waren onder meer de schaamharen gevonden op de plaats van het delict niet van Alexander.  

"Advocaat werk niet goed gedaan"

Volgens de aanklager die Alexander de afgelopen tijd bijstond, heeft de advocaat die hem in 1979 verdedigde, zijn werk niet goed gedaan. De advocaat had er toen bijvoorbeeld niet op gewezen dat het slachtoffer twijfelde toen ze Alexander als verkrachter aanduidde. Alexander werd destijds al na enkele dagen veroordeeld. Hij zat bijna 40 jaar onterecht in de cel.