Video player inladen ...

Angelina Jolie vraagt in Brussel aandacht voor de rechten van vrouwen in oorlogsgebied

Angelina Jolie is in Brussel om aandacht te vragen voor de zorgwekkende situatie van vrouwen in gewapende conflicten. De Hollywoodster heeft het hoofdkwartier van de Navo bezocht, waar ze aangedrong op een betere bescherming van de rechten van vrouwen.

"Een oorlogsgebied is vaak gevaarlijker voor vrouwen dan voor soldaten", schreef Jolie vorige maand samen met secretaris-generaal van de Navo Jens Stoltenberg in een opiniestuk. "Seksueel geweld is nog altijd een oorlogstactiek. Het gaat om massaverkrachting, seksuele slavernij, verkrachting als marteling, etnische zuivering of terreur."  

"Conflicten waarin de lichamen en de rechten van vrouwen systematisch worden misbruikt, slepen bovendien langer aan, slaan diepere wonden en zijn veel moeilijker om op te lossen en te boven te komen", schrijven ze nog.

Oorlogsgebied is vaak gevaarlijker voor vrouwen dan voor soldaten

Jolie is als regisseur vertrouwd met de problematiek, want in 2014 maakte ze met "Blood and honey" een film over het seksuele geweld in de Bosnische oorlogen van 1992 tot 1995. 

Vluchtelingenkamp

Niet alleen als filmmaker toont Jolie zich begaan met de humanitaire gevolgen van oorlog. Al vele jaren lang bezoekt ze als speciaal gezant voor het Hoog Commissariaat voor de vluchtelingen regelmatig vluchtelingenkampen. Afgelopen weekend was ze nog in het Jordaanse tentenkamp Zaatari, waar meer dan 80.000 Syrische vluchtelingen verblijven. Het was al de vijfde keer dat ze Zaatari bezocht, en ditmaal had ze ook twee van haar dochters meegenomen. 

Bij de Navo in Brussel zet Jolie haar bekende naam in om meer aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen in oorlogsgebied. De Navo wil bestuderen hoe ze de kwestie beter kan aanpakken. Dat zou onder meer kunnen door meer vrouwelijke militairen op het terrein in te zetten, en door extra aandacht voor de preventie van seksueel geweld.