Belgische transportbedrijven raden chauffeurs aan niet meer te stoppen op snelwegparkings

Meer en meer Belgische transportbedrijven raden hun chauffeurs aan om niet meer te stoppen op onze snelwegparkings. Dat schrijft De Tijd. Op die manier willen ze vermijden dat hun chauffeurs het slachtoffer worden van diefstal of geweld door transmigranten die proberen naar het Verenigd Koninkrijk te geraken. Die problemen zijn vooral de voorbije twee jaar steeds erger geworden.

"Verschillende werkgevers die lid zijn van Transport&Logistiek Vlaanderen hebben hun chauffeurs instructies gegeven om als het enigszins mogelijk is niet meer te stoppen op de snelweg richting Calais. Chauffeurs ondervinden steeds meer problemen, onder meer met diefstal en transmigranten",  zegt Lode Verkinderen van Transport&Logistiek Vlaanderen. 

Belgische chauffeurs nemen thuis hun nachtrust, als ze in de buurt van hun huis zijn. Uiteraard dienen wel de rusttijden gerespecteerd te worden. 

"We stellen al een hele tijd vast dat de veiligheid langs de snelwegparkings te wensen overlaat. Ook het aantal plaatsen wordt steeds kleiner en kleiner in functie van de noden die er zijn. We dringen al een hele tijd aan op het verhogen van de veiligheid", aldus Verkinderen.

"We zijn nu tevreden dat er een begin gemaakt wordt van de systematische bewaking, het zogenaamde blauw op straat. We hopen dat dit een eerste stap is naar een structurele oplossing, het beter beveiligen van de snelwegparking. Dat is een taak van de overheid", besluit Verkinderen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon besliste begin deze week om vijf snelwegparkings, vooral langs de E40, vanaf nu 's nachts te bewaken in de strijd tegen de smokkel van transmigranten.