Video player inladen...

Björn Soenens: “Trump wilde duidelijk presidentieel overkomen”

Amerika-correspondent Björn Soenens hoorde president Trump afgelopen nacht “een anti-Donald Trump- toespraak” houden tijdens zijn eerste State of the Union. Zijn speech voor het parlement van de VS klonk niet vurig en cassant, zoals gewoonlijk, maar opvallend “bezadigd, beredeneerd en optimisch en presidentieel”.

Het was op voorhand voorspeld: tijdens zijn eerste State of the Union in het Congres zou Donald Trump heel presidentieel willen overkomen. En zo geschiedde, stelt correspondent Soenens vast. “Het was een anti-Donald Trump-toespraak. In de zin dat hij heel bezadigd, beredeneerd en optimisch overkwam. “Hij kwam rustig over, presidentieel en zelfs een beetje aan de trage kant.”

Waarom nam Trump zo opvallend gas terug? “Het is een verkiezingsjaar”, merkt Soenens op. In november moeten de Amerikanen namelijk naar de stembus voor de midterms, om een derde van de leden van het Huis te verkiezen. “Daarom wilde Trump nu een hand uitsteken naar andere kiezers dan zijn vaste kern, wat hij vrij succesvol heeft gedaan”, stelt Soenens vast. Dat leverde zo’n 80 applaus-salvo’s op, op de banken van de Republikeinse partijgenoten.

Trump wilde een hand uitsteken naar andere kiezers dan zijn vaste kern, wat hij vrij succesvol heeft gedaan.

Van de stijl over naar de inhoud dan. “Trump begon met de pluimen op de hoed te steken van de bloeiende economie: de lage werkloosheid, de hoge beurskoersen, de bedrijven die zogezegd allemaal terugkeren naar de VS en hoe alle Amerikanen profiteren van de belastingverlagingen die hij heeft doorgevoerd.”

Dreamers

Naast terugblikken op zijn verwezenlijkingen, sprak Trump ook nog eens zijn ambities uit. Het eerste belangrijke punt was immigratie. “Dat moet volgens Trump na 30 jaar eindelijk geregeld worden. Hij wil de legale migratie beperken en een muur bouwen aan de grens met Mexico. In ruil wil hij  aan jonge migranten het Amerikaanse burgerschap schenken.” Daarmee herhaalde Trump het voorstel dat hij vorige week al deed.

“All Americans are dreamers too”, zei Trump fijntjes toen hij het migratiethema aansneed. Dreamers, dat zijn de 1,8 miljoen jonge illegalen die door Trumps voorganger, Barack Obama, in de VS werden getolereerd. Trump wil hen nu een verblijfsvergunning geven, als er een muur komt op de grens met Mexico.  Maar “door te zeggen dat Amerikanen ook dreamers zijn, wilde Trump zeggen dat Amerikanen nog altijd voorgaan op mensen zonder papieren”, legt Björn Soenens uit.

Ook in tegenstelling tot Obama kondigde Trump aan dat hij de omstreden terreurgevangenis op de basis Guantanamo op Cuba open wil houden. Obama had zich hard gemaakt om de gevangenis te sluiten, maar kreeg dat niet voor elkaar door tegenwind van het parlement.

Infrastructuurplannen

Naast zijn migratieplannen kondigde Trump in zijn State of the Union aan dat hij een groot infrastructuurplan wil. Soenens: “Hij zei bijvoorbeeld dat het schandelijk is dat in 1930 het Empire State Building in één jaar werd gebouwd, terwijl er nu tien jaar nodig is om een vergunning te krijgen voor dergelijke projecten, dat er bruggen aan het verkruimelen zijn en de wegen vol putten zitten.”

Trump wil daar zwaar in investeren, maar krijgt op dat vlak tegenwind van de Democraten. “Trump wil hier namelijk federaal én privégeld voor gebruiken. De oppositie vreest dat vooral Wall Street zal veel verdienen aan de aanleg van privéwegen in  plaats van wegen voor iedereen”, besluit Soenens.