Cassatie buigt zich vandaag over beroep tegen vrijlating van Soedanese migrant

Het Hof van Cassatie buigt zich vandaag vanaf 9.30 uur over het beroep dat de Belgische Staat heeft aangetekend tegen de vrijlating van een Soedanese migrant door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Een arrest van Cassatie wordt aan het einde van de dag of morgen verwacht. 

De KI stelde begin januari dat er onvoldoende was nagegaan of de vluchteling een reëel risico loopt om in zijn thuisland het slachtoffer te worden van folteringen of onmenselijke behandeling. De rechters wezen op een gebrek aan voorzichtigheid bij de Dienst Vreemdelingenzaken en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij het regelen van de Soedanese dossiers

De Dienst Vreemdelingenzaken kondigde daarop aan naar het Hof van Cassatie te stappen tegen de beslissing van de KI. "Wij vinden dat de beslissing niet overeen komt met beslissingen van andere rechters in gelijkaardige zaken", verklaarde woordvoerster Dominique Ernould.

Mishandeling

De vluchteling in kwestie is een 25-jarige Soedanees, die afkomstig is uit een boerenfamilie van de dinka-etniciteit. Als hij naar zijn land zou worden uitgewezen, bestaat het risico op mishandeling.

Hij verbleef aanvankelijk in het centrum voor illegalen in Vottem. Samen met enkele landgenoten had hij van een rechter in Luik het verbod verkregen om uitgewezen te worden. Nadien verhuisde de man naar het centrum in Steenokkerzeel. De behandeling van zijn vraag om vrijgelaten te worden, gebeurde dus voor de Brusselse rechtbank.