Video player inladen ...

Crombez: "Grote delen van de bevolking profiteren niet van de groei"

"Een ruime meerderheid van de bevolking profiteert niet mee van de groei in ons land." Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez in een debat met minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in "Terzake".

De economie in ons land groeit met 1,7 procent, de hoogste groei in zeven jaar, maar toch ligt die groei lager dan in de andere Europese landen. België bengelt zelfs aan de staart van het peloton.

Peeters heeft daarvoor een uitleg: "Wij hebben de crisis van de afgelopen jaren vrij goed opgevangen, onze economie is vrij stabiel gebleven", zegt Peeters. "In andere landen is men tijdens de crisis dieper gezakt en daarom is het voor ons nu wat moeilijker om dezelfde groeicijfers te halen.  Die 1,7 procent groei mag je daarom niet zomaar afzetten tegen de groei in andere landen, je moet ook kijken hoe diep die landen in de crisisjaren waren gezakt."

Crombez is het daar niet mee eens. "Wij hebben een open economie. Als het economisch goed gaat in Europa worden wij daarin meegezogen. Ik denk dat er hier iets anders aan de hand is. Economie draait om vertrouwen. Bij grote delen van de bevoling creëert die groei waarover gepraat wordt verwachtingen die niet worden ingelost: de prijzen blijven stijgen, de lonen stijgen niet en de bedragen op de facturen stijgen", zegt Crombez. "Je kan iedere dag zeggen dat het goed gaat met de economie, maar wat gaat er terug naar de mensen die in die economie werken? Zij hebben er geen vertrouwen in."

(Lees verder onder de foto)

Arbeidsintensieve groei

Peeters van zijn kant benadrukt dat de groei in België zeer arbeidsintensief is. "Voor 1 procent groei, realiseren we 1,1  maal banencreatie. Je kunt groei hebben, maar jobcreatie is nog belangrijker en dat hebben wij gerealiseerd", stelt Peeters."Onze jobcreatie is vrij robuust en heeft er voor gezorgd dat wij het afgelopen jaar meer dan 66.000 bijkomende jobs hebben gecreëerd en dat is dankzij die groei. Wat mij betreft is de groei belangrijk in die mate dat zij ook jobs creëert en daar zijn wij echt kampioen in en steken wij heel wat landen voorbij."

Crombez twijfelt aan die uitleg van Peeters en zegt dat er twee structurele hervormingen zijn die de regering niet heeft aangepakt, waardoor wij aan de staart bengelen van de Europese groei. Ten eerste is er het probleem van de mobiliteit die de bedrijven 9 miljard euro per jaar kost. Het tweede probleem is de begroting. Het structurele tekort blijft stijgen en bedrijven en consumenten weten dat er besparingen gaan aankomen en dat remt de economie.