AP

David Schwimmer ("Friends") werkt mee aan #ThatsHarrassment-campagne

David Schwimmer heeft meegewerkt aan een campagne waarin in een aantal kortfilms te zien is hoe mensen kunnen omgaan met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De bijhorende hashtag is #ThatsHarrassment ("Dit is intimidatie"). 

Schwimmer die vooral bekend is van zijn vertolking van Ross in de serie "Friends" heeft daarvoor samengewerkt met de Amerikaans-Israëlische filmmaker Sigal Avin. In een aantal korte films laten ze mensen zien hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. 

"Ik wil dingen veranderen", vertelde Schwimmer aan NBC News. "Ik ben opgegroeid met verhalen van seksueel misbruik van mijn eigen moeder. Ze was een jonge, aantrekkelijke advocate, die helaas vaak te maken heeft gehad met discriminatie, seksisme, chauvinisme en seksuele intimidatie. Door rechters, advocaten en zelfs door haar eigen cliënten. Ik heb een dochter die 6,5 jaar oud is. Ik ga hier nu iets aan doen, voor haar en voor de generaties erna." 

"Ook mijn zus en bijna elke vriendin en collega is het slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, soms zelf aanranding. Het is iets waar ik mij altijd zorgen over gemaakt heb." 

Fragmenten uit de kortfilms worden ook getoond in taxi's in New York. Schwimmer zegt dat hij begrijpt dat mannen in het huidige klimaat niet graag naar voren stappen en zich uitspreken. "Dat is jammer, want zonder dialoog zal er niets gebeuren. Een deel van ons doel is ervoor te zorgen dat ook mannen gaan deelnemen aan het gesprek." 

Schwimmer was de producer van de kortfilms en speelt ook mee in een filmpje waarin een baas een medewerker probeert te kussen.