Video player inladen ...

Op cruise: de vakantietrend voor jong en oud   

Ooit was cruisen een vakantie voor 55-plussers, maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig is cruisen populair bij zowel jong als oud. De afgelopen jaren nam het aantal cruisevakanties sterk toe. Zo zag touroperator Neckermann het aantal reservaties voor cruises in het winterseizoen in drie jaar tijd meer dan verdubbelen. Ook TUI zag een sterke stijging. In de havens van Antwerpen en Zeebrugge zetten ze volop in op het cruisetoerisme. 

Wie herinnert zich "The Love Boat" nog? Een Amerikaanse televisieserie die zich afspeelde op een cruiseschip. Velen droomden toen al weg om ooit het ruime sop te kiezen. Intussen is cruisen uitgegroeid tot één van de populairste vakanties. Of je nu alleen reist, als koppel of in groep, voor iedereen is er een geschikte cruise. En dat verklaart ook meteen het succes.

Ook millennials hebben hun weg naar een cruisevakantie gevonden 

Stefanie Desmet, Neckermann

Cruises blijven vooral populair bij 50-plussers, maar ook bij de millennials zijn het aantal reservaties de afgelopen jaren sterk gestegen. "Voor de voorbije twee jaar zien we een groei van 50 procent bij mensen geboren tussen 1980 en 2000", zegt Stefanie Desmet van Neckermann. 

Een cruise is meer dan alleen op het water dobberen en af en toe een stad bezoeken

Het aanbod van cruises is de voorbije jaren enorm uitgebreid. Rederijen investeren fors in nieuwe schepen met extra's. Het belevenisreizen zit in de lift en een cruise mag je daar absoluut bij rekenen. Zo zijn er verschillende types cruises: de "chilly destinations", cruises die zich richten op de Baltics, Canada, Alaska en Antarctica. Er zijn ook de "health oriented" cruises met fitnessprogramma's, seminaries met gezondheidscoaches, stress management en spa. En dan bestaan er nog cruises die topgastronomie aanbieden en multigeneratiecruises die zich onder meer richten op grootouders met kinderen.

Alles kan op een cruise: skydiven, gokarten en zelfs een eigen videoclip opnemen

Stefanie Desmet, Neckermann

Ook het aanbod aan faciliteiten aan boord is ongezien. Je kan er bijna alles doen: Van flowriding (surfen on board) tot bruinen onder een glaskoepel en zelfs trampolinespringen. Op het cruiseship "Norwegian Bliss" vind je zelfs een gokart-circuit over twee dekken terug. Bovendien is er ook een openlucht laserpark.

Lees verder onder de video

Zoek je nog meer avontuur, dan is het cruiseschip "Ovation of the Seas" misschien wel iets. Op het schip kan je gratis gebruik maken van een skydiving simulator. Of wat dacht je van een ritje in botsauto's? 

Lees verder onder de video

Waar gaan we het liefst op cruise?

  • Europa: de Middellandse Zee en de Noorse Fjorden
  • De Caraïben en Antillen
  • Het Midden-Oosten: Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten

De Britse eilanden, IJsland en Schotland worden met de dag populairder. En het verre Alaska is trending in 2018.

Zien onze havens ook een stijging van het cruisetoerisme?

Terwijl onder andere Venetië en Dubrovnik kreunen onder het massatoerisme, ontstaan door de vele cruiseschepen die er aanmeren, zetten onze havens net in op het ontvangen van cruiseschepen.

In 2010 meerden in de haven van Zeebrugge 66 cruiseschepen aan, goed voor een kleine 200.000 passagiers. Zeven jaar later verwelkomt de haven 143 schepen, met bijna 798.000 passagiers. Momenteel is Zeebrugge vooral een "transithaven" die tijdens een meerdaagse zeecruise wordt aangedaan om bijvoorbeeld Brugge te verkennen. 

In de toekomst wil de haven van Zeebrugge meer als vertrek- en aankomsthaven fungeren. "Daarom dat de haven volop bezig is met de bouw van een ontvangstruimte voor de cruisetoeristen", zegt Joachim Coens, CEO van de haven. In de zomer van 2018 hoopt het havenbedrijf het nieuwe gebouw in te huldigen. 

Ook Antwerpen zet volop in op het cruisen. Terwijl 10 jaar geleden slechts drie zeecruiseschepen hun weg naar de Antwerpse haven vonden, is dat nu gestegen naar 29, goed voor 27.368 passagiers. 

De echte grote cruiseschepen kunnen echter niet aanmeren in Antwerpen. De Schelde legt namelijk een beperking op voor schepen die langer zijn dan 265 meter. Er kan ook telkens maar één zeecruiseschip per keer aanmeren.  Daardoor vreest de stad het massatoerisme niet.  

Vanaf 2020 heeft Antwerpen ook een nieuwe cruiseterminal. Het Steen, het oudste gebouw van de stad, zal vanaf dan de plaats zijn waar cruiseschepen aanmeren.