Directeurs basisscholen: "De vlieger gaat niet langer op"

Met de vlieger in de hand, verzamelen ze op het strand van Oostende. Het is een symbolische actie van de directeurs van de Vlaamse basisscholen. Ze smeken om administratieve hulp bij de talloze taken die ze moeten combineren. "Bij de overheid wordt het probleem al jarenlang erkend, maar er komt geen oplossing."

"Elke dag is een avontuur", zo vertelt directeur Dirk Letens van de Sint-Pietersschool in Mechelen "opvang verzinnen voor de klas van een zieke leerkracht, tussendoor de deur openen voor een ouder die vergeten boterhammen komt brengen of een postbode met een postpakket, dan verstopt een toilet en moet ik zelf de handen uit de mouwen steken of iemand zoeken die het kan, intussen komen er talloze telefoontjes binnen en moet ik een verhuis van lokalen in goede banen leiden. Er komt zoveel op me af dat ik nauwelijks tot mijn kerntaak kom. Dat is eigenlijk het pedagogisch begeleiden van mijn onderwijzers."

Het tekort aan administratieve hulp in het basisonderwijs is een oud zeer. Al twintig jaar lang vragen de directies hulp. En er zijn alleen maar taken bijgekomen. "Denk maar aan het M-decreet, waardoor leerlingen met een beperking in het gewone onderwijs terecht kunnen. We staan allemaal achter het principe, maar ook daar komt een berg administratie bij kijken om de begeleiding te regelen. En zo kwam er de voorbije jaren allerlei taken bij zonder dat er extra ondersteuning is."

"Hier zitten 320 leerlingen, 25 leerkrachten, nog een paar mensen die poetsen en onderhoudswerken doen, 190 gezinnen met ouders dus. Ik sta die allemaal te woord, ze verwachten oplossingen voor allerhande problemen. Dat is een grote groep mensen en ik heb maar drie dagen in de week een secretaresse. Dit is onhoudbaar."

"Begrip is er al lang vanuit de overheid. Ze erkennen het probleem. Maar ik heb weinig aan begrip, ik heb concrete ondersteuning nodig. En met mij alle directeurs en directrices van het basisonderwijs. We verzuipen allemaal in het werk."