AFP or licensors

EU maakt 42,5 miljoen euro vrij voor hulp aan Palestijnen

De Europese Unie trekt 42,5 miljoen euro uit voor hulp aan de Palestijnen. Dat heeft Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken van de EU, aangekondigd voor de start van een internationale conferentie in Brussel over het haperende vredesproces in het Midden-Oosten. Mogherini benadrukte dat ook de Verenigde Staten betrokken moeten blijven bij de zoektocht naar een tweestatenoplossing.

Aan de vergadering van het zogenoemde Ad Hoc Liaison Committee, ook bekend als de Internationale Donorgroep voor Palestina, nemen zowel Israëlische, Palestijnse, Arabische als Amerikaanse politici deel.

Het is de eerste keer dat ze elkaar in de ogen kijken sinds de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat de VS Jeruzalem officieel erkennen als hoofdstad van Israël, waarmee hij ingaat tegen de consensus binnen de internationale gemeenschap dat Jeruzalem de gedeelde hoofdstad moet worden van een Israëlische én een Palestijnse staat.

AFP or licensors

Voor de start van de vergadering beklemtoonde Mogherini dat ook de Verenigde Staten betrokken moeten blijven bij de zoektocht naar een tweestatenoplossing. "De basis en de doelstelling van ons engagement is en blijft de tweestatenoplossing, met Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van beide staten", zei ze.

"Vandaag zoeken we met onze partners naar manieren om het politieke proces te hervatten dat tot deze oplossing moet leiden. Het onderhandelingskader moet multilateraal zijn en moet alle actoren betrekken. Alle partners zijn essentieel". Volgens Mogherini moet Washington begrijpen dat het op eigen houtje moeilijker tot resultaten kan komen. De Amerikaanse regering zegt te werken aan een nieuw vredesplan, maar kwam voorlopig nog met niets voor de dag.

42,5 miljoen euro

Mogherini kondigde ook aan de EU 42,5 miljoen euro uittrekt voor hulp aan de Palestijnen. Een derde van dat bedrag zal worden geïnvesteerd in Oost-Jeruzalem worden geïnvesteerd, twee derde in ondersteuning bij de bouw van een Palestijnse staat.

Het nieuwe hulppakket komt bovenop de eerdere toezegging om 158,1 miljoen euro financiële bijstand te verlenen aan de Palestijnse Autoriteit. Een extra 18 miljoen euro gaat naar investeringen in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, terwijl 107 miljoen euro toegezegd is aan UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.

Eerder deze maand besliste de Amerikaanse regering om haar steun aan de organisatie op te schorten, waarna onder meer de Belgische regering besliste om versneld fondsen vrij te maken voor UNRWA.

De nieuwe Europese middelen voor Palestina en de verklaringen van Mogherini passen in een vernieuwde Europese poging om het vredesproces tussen Israeli's en Palestijnen vlot te trekken. Vorige maand ontvingen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog in Brussel, vorige week was ook de Palestijnse president Mahmoed Abbas uitgenodigd.