Video player inladen...

Startschot gegeven voor het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed

Vandaag is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in België officieel gelanceerd. Dat gebeurde in het stadhuis en op de grote markt van Brussel in aanwezigheid van onder meer de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Het Europees jaar wil vooral meer mensen aanzetten om het Europees cultureel erfgoed te ontdekken. 

2018 zal het jaar van het Europees Cultureel Erfgoed worden. De aftrap daarvoor werd in Brussel gegeven met een persconferentie in aanwezigheid van de Belgische autoriteiten verantwoordelijk voor cultuur en erfgoed. Na de persconferentie vond er een burgerdialoog plaats, en was er een 3D-show op de Grote Markt. Voor de gelegenheid waren Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en het College van de Europese Commissarissen naar de grote markt afgezakt om het jaar feestelijk te openen. 

Ons erfgoed: waar verleden en toekomst samenkomen

Het doel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is mensen bewuster te maken van het sociale en economische belang van cultureel erfgoed. Het komende jaar zullen over heel Europa activiteiten georganiseerd worden om het cultureel roerend en onroerend erfgoed van Europa in de kijker te zetten. 

Om dat te bereiken werd er door de EU een budget van 8 miljoen euro vrijgemaakt. Dat geld zal voornamelijk ingezet worden voor de financiering van transnationale projecten van het "Creative Europe"-programma, dat cultuur en creatie ondersteunt. 

Alle lidstaten werd gevraagd om ‘nationale coördinatoren’ aan te wijzen die het jaar in goede banen zullen leiden. In België hebben de drie gemeenschappen en het Brussels Gewest elk een 'nationale' coördinator gekozen. Voor Vlaanderen is dat het Departement Cultuur, Jeugd en Media. 

Daarnaast werden er 35 internationale organisaties geselecteerd om de brede Europese erfgoedsector te vertegenwoordigen, onder meer  FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed), EUNIC, Europa Nostra, NEMO, FEST en ICOM Europe.