Eeuwenoude Gentse "Toren Van Pisa" wordt afgebroken en heropgebouwd

De Peperbus, het torentje langs de Schelde in Gent, staat er scheef en bouwvallig bij. Het is het laatste restant van een 350 jaar oude stadsomwalling. De stad neemt nu de kosten voor restauratie op zich na aanhoudend protest van een actiegroep.

De kleine monumentale wachttoren staat aan de Isabellakaai op de oever van de Schelde, in de buurt van de Kinepolis. De Peperbus dankt zijn bijnaam aan zijn typische vorm en is sinds 1987 een beschermd monument.

Jarenlang was er discussie over wie er eigenaar is van het monument: de Vlaamse overheid, Waterwegen en Zeekanaal of de stad Gent. En wie dus de kosten voor de restauratie op zich moet nemen. Uiteindelijk nam de stad Gent het in bezit, maar de restauratie bleef uit.

Red De Peperbus

Bezorgde Gentenaars richtten een actiegroep op: 'Red de Peperbus'. Zij drongen er bij het stadsbestuur op aan om het restauratiedossier met spoed aan te pakken.

"De Peperbus, de Gentse versie van de toren van Pisa, staat er onveilig bij", zegt Evert Vandenberghe van het actiecomité. "We zijn bezorgd om ons erfgoed en willen dat de geschiedenis van Gent blijft leven".

Steen per steen afgebroken

Schepen Martine De Regge geeft toe dat er snel moet gehandeld worden en legt in maart een bestek voor aan de gemeenteraad. "Het torentje wordt steen per steen afgebroken tot op de sokkel en daarna heropgebouwd", zegt de schepen. "Er moeten ook materialen aangevoerd worden, zoals ontbrekende stenen, om het torentje in zijn oorspronkelijke staat te herstellen".

Daarvoor zal een architect aangesteld worden, die in samenspraak met Onroerend Erfgoed en de Dienst Monumentenzorg, het werk zal uitvoeren. Martine De Regge hoopt dat de restauratie nog dit jaar kan starten. Er is 200.000 euro voor voorzien.