Haachtse kunstenares krijgt "Handmade in Belgium"-label

Kunstenares Inge Kennis uit Wespelaar, Haacht, exposeerde al in het Louvre in Parijs en maakte portretten voor de kroonprins én de koning van Abu Dhabi. Vandaag krijgt ze van Unizo het "Handmade in Belgium"-label.

Inge Kennis tekent en schildert al bijna haar hele leven, maar haar hobby kwam pas in stroomversnelling na een zwaar ongeval. Achttien jaar geleden werd Inge op haar motor aangereden door een wagen. Acht jaar lang kon Inge niet stappen. In die periode trok ze zich op aan haar hobby. "Het was eigenlijk een geluk bij een ongeluk: door het ongeval had ik terug tijd om te schilderen."

Vooral roofvogels

Een constante in het werk van Inge zijn roofvogels. "Roofvogels stralen kracht en doorzettingsvermogen uit. En dat is iets waar ik zelf ook kracht uit put." Naast roofvogels schildert Inge ook portretten van mensen en huisdieren. "Schilderen is nu al meer dan een jaar mijn fulltime job en, hoe graag ik roofvogels ook zie, ik moet ook andere dingen maken om ervan te kunnen leven."

Speciale techniek

Inge onderscheidt zich in het schilderen door gebruik te maken van een luchtpenseel. Daarmee 'airbrusht' ze schilderijen. "Dat is een techniek die sinds begin 19e eeuw bestaat en die vroeger gebruikt werd om foto's beter te maken toen de fotografie nog niet zo op punt stond."

Van Haacht tot Abu Dhabi

"Tien jaar geleden zei iemand me dat ze in Abu Dhabi gek zijn van roofvogels en dat ik naar daar moest om mijn werk tentoon te stellen. Dus trok ik naar daar, verkocht een paar werken en kwam terug thuis met een opdracht om een portret te maken van de kroonprins van Abu Dhabi." En daar bleef het niet bij: intussen heeft Inge geëxposeerd in het Louvre in Parijs en binnenkort trekt ze opnieuw naar Abu Dhabi om er een portret van de koning te maken.

Inge lijkt vooralsnog meer succes te oogsten in het buitenland dan in België. Maar ze hoopt dat het 'Handmade in Belgium'-label daar iets aan kan veranderen. Het label is soort van trofee die Unizo uitreikt aan ambachtsmensen die kwaliteit leveren met hun handen. En dat doet Inge: als ze een portret maakt, is ze wel 16 uur bezig aan één oog.

De werken van Inge Kennis zijn nog de hele maand te bezichtigen in garage Valck in Haacht.