Helihaven in Lint blijft beroering veroorzaken

Bij de gemeenteraad in Lint hebben zo'n 200 buurtbewoners opnieuw geprotesteerd tegen de helihaven. Het dossier sleept al meer dan vier jaar aan.

Te weinig controles

Nadat minister Schauvliege onlangs besliste dat er - op voorwaarde van een aantal beperkingen - toch helikoptervluchten mogen, zijn er volgens het actiecomité te weinig controles op de helikopters die opstijgen en landen in Lint. Bovendien weet de gemeente ook niet hoe ze die controles moet uitvoeren. "Want", zo zegt Bert Luyten van het actiecomité, "als er meerdere mensen zijn die vaststellen dat er meer vluchten zijn geweest dan aangegeven door operator Heliventure, dan vindt de gemeente dat nog niet voldoende bewijs."

Raad van State

De actievoerders wilden gisterenavond van de burgemeester weten wat hij nog van plan is. Die kondigde eerder aan dat de gemeente naar de Raad van State trekt om de beslissing van de minister te laten vernietigen.  Maar die procedure kan tot twee jaar duren en zolang mogen helikopters blijven opstijgen en landen. De burgemeester gaat nu aan tafel zitten om met operator Heliventure en AED Studio's tot een mogekijke goeie oplossing te komen over het aantal vluchten.

AED spreekt tegen

Volgens Filip Van Vlem van AED Studios, die de helihaven uitbaten, worden de vluchten wél strikt gecontroleerd. "Elke beweging moet automatisch worden aangevraagd, en er zijn verschillende registers. Dat wordt vier keer genoteerd. Iemand die kan aantonen dat we één vlucht te veel hebben gedaan, betalen we z'n gewicht in champagne." Het bedrijf overweegt een klacht tegen het actiecomité wegens laster.

Meest gelezen