Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hongkong gaat ivoorhandel volledig verbieden vanaf 2021

De verkoop van ivoor wordt vanaf 2021 volledig verboden in Hongkong. Een forse meerderheid van de leden van de Wettelijke Raad stemde voor een verbod. Samen met China, waar de handel sinds begin dit jaar ook verboden is, is Hongkong de grootste markt voor ivoor ter wereld. 

Sinds 1 januari is er in China een totaalverbod op binnenlandse handel in ivoor en ivoorproducten van kracht. Hongkong, de semi-autonome deelstaat van China, volgt nu. De wetgevende macht stemde vandaag met een overgrote meerderheid voor een volledig verbod vanaf 2021. 

Hongkong zal het verbod in drie fases invoeren. Eerst wordt het ivoor verboden dat van na 1975 dateert, later volgt ivoor van voor 1975, om uiteindelijk ook dat te verbieden tegen 2021. 

Hongkong handelt al meer dan 150 jaar in ivoor, vooral afkomstig van de slagtanden van olifanten. Samen met China is Honkong één van de grootste handelaars van ivoren producten. Ivoor geldt er nog altijd als statussymbool bij de bevolking. In juli heeft de douane van Honkong nog meer dan 7 ton slagtanden in beslag genomen, goed voor zo'n 720 dode olifanten.

De regering wil een stevig signaal geven met het verbod en zal de boetes voor ivoorsmokkel fors verhogen. De maximale straf kan oplopen tot een boete van 1 miljoen euro en een gevangenisstraf van 10 jaar.

De Amerikaanse dierenorganisatie WildAid schat dat er jaarlijks zo’n 30.000 olifanten illegaal gedood worden voor hun slachttanden. Natuurverenigingen zijn dan ook opgetogen met het verbod, en hopen dat het verbod in China en Hongkong een redding kan zijn voor olifanten.