Al 761 mensen weg bij ING België

In het kader van de grote herstructurering bij ING België hebben al 761 personeelsleden de bank verlaten. Het aantal gedwongen ontslagen bleef vorig jaar beperkt tot 120.

In het najaar van 2016 kondigde ING Bank aan dat ze tegen het jaar 2021 3.000 van de 9.000 banen in ons land zou schrappen. Vorig jaar is het aantal gedwongen ontslagen beperkt gebleven tot 120. 448 werknemers hebben het bedrijf vrijwillig verlaten. 55 personeelsleden hebben beslist om een eigen zaak te starten. Bijna 140 55-plussers hebben al gebruik gemaakt van de vervroegde vertrekregeling. Nog 759 andere 55-plussers hebben beslist om voor eind 2021 gebruik te maken van deze aantrekkelijke regeling.

Record Bank verdwijnt dit jaar

De herstructurering bij ING gaat gepaard met een halvering van het aantal bankkantoren. Tegen 2021 zullen er nog maximaal 670 bankkantoren overblijven, allemaal onder de merknaam ING. Het netwerk van dochter Record Bank verdwijnt.

"Technisch gezien klopt het dat we het aantal bankkantoren halveren", zegt CEO Erik Van Den Eynden. "Maar voor de beleving van de klant verandert er niets. 90 procent van de kantoren die worden samengebracht, liggen in hetzelfde dorp of in dezelfde straat". De klanten van Record Bank worden van april tot juni omgezet naar klanten van ING. 

De agenten van Record Bank zullen eind februari hun vooropzeg krijgen. Tot nu toe hebben 72 agentschappen beslist om mee te verhuizen naar het netwerk van zelfstandigen van ING. 125 agentschappen stoppen met hun bankactiviteit. Over de 178 resterende agentschappen van Record Bank is er nog geen duidelijkheid.

We blijven last hebben van de lage interestvoeten en we kunnen die niet compenseren met meer volumes

Erik Van Den Eynden, CEO ING België

Lage rente weegt op de winst

De winst voor belastingen van ING Belux (waar dus ook de Luxemburgse activiteiten van ING onder vallen) bedroeg vorig jaar 876 miljoen euro, bijna een vijfde minder dan in 2016. "We blijven last hebben van de lage interestvoeten en we kunnen die niet compenseren met meer volumes, ondanks de vele nieuwe klanten en de goede commerciële resultaten", verduidelijkt Van Den Eynden.