Islamgeleerde Tariq Ramadan is voor verhoor opgepakt in verkrachtingszaak

De Zwitserse islamgeleerde Tariq Ramadan, die door twee vrouwen wordt wordt aangeklaagd wegens verkrachting, is opgepakt voor verhoor. Politie en justitie in Parijs zijn bezig met een vooronderzoek.

Ramadan moest zich naar het politiebureau begeven voor een verhoor, meldt het Franse persagentschap AFP. Hij wordt door twee vrouwen aangeklaagd wegens verkrachting, beschuldigingen die hij altijd heeft ontkend. Na die aanklachten zijn er nog meer vrouwen met hun verhaal naar buiten gekomen. Ramadan zegt dat er een lastercampagne tegen hem wordt gevoerd.

Sinds de beschuldigingen aan zijn adres heeft Ramadan zijn lesopdracht aan de prestigieuze universiteit van Oxford opgeschort.

Islamwetenschapper Ramadan, 55 jaar, is de kleinzoon van de oprichter van de Moslimbroederschap in Egypte. Hij publiceerde tientallen boeken over de islam en geldt vooral in Frankrijk als een vooraanstaand intellectueel. Tegelijk is hij omstreden. Hij krijgt wel eens het verwijt dat zijn modernistische discours zijn religieus fundamentalisme maskeert.