Kempense gemeenten zijn sluipverkeer beu

Het provinciebestuur en 9 gemeenten in de Kempen willen het sluipverkeer tussen de E34 en de 313 snelwegen aanpakken. Het gaat om Geel, Herentals, Grobbendonk, Kasterlee, Lille, Olen, Ranst, Vorselaar en Zandhoven.

De verschillende gemeenten lieten samen met de provincie een mobiliteitsstudie uitvoeren. Over de E34 en E313 zijn in het verleden bijvoorbeeld bruggen gebouwd speciaal voor het lokaal landbouwverkeer. Maar die worden nu door veel sluipverkeer gebruikt om de files te vermijden. Dat kan snel aangepakt worden, zegt Paul Diels de burgemeester van Lille. "Ik spreek dan over een uitvoeringstermijn van een jaar en denk bijvoorbeeld aan een tractorsluis bouwen op een weg waar je een knip wilt maken. Dat zijn geen grote investeringen en dat kan vrij snel uitgevoerd worden, binnen het jaar of zo."

Bushaltes op de snelweg?

En er is nog een opmerkelijke denkpiste, namelijk op langere termijn bushaltes op de snelwegen, ter hoogte van de parkeerterreinen. Dan moeten de bussen de snelweg niet verlaten. Zo wordt er tijd gewonnen en kunnen misschien meer mensen met de bus van en naar Antwerpen.