N-VA Leuven wil deelgemeenteraden

Volgens kandidaat-burgemeester Lorin Parys (N-VA) zijn bijna alle Leuvense deelgemeenten groter en woont er meer volk dan in alle buurgemeenten en toch hebben ze veel minder vertegenwoordigers.

De Leuvense kandidaat burgemeester voor N-VA Lorin Parys wil daar deelgemeenteraden oprichten. Dat zei hij gisteren op de nieuwjaarsreceptie van N-VA. 

Daar werd ook de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont verwacht, maar hij was er enkel via een video-boodschap en een andere Catalaanse minister nam het woord.

Toch kwam het meest opvallende idee van Parys. Hij vindt dat de Leuvense deelgemeenten zoals Kessel-Lo meer inspraak moeten krijgen: "met een verkiezing, met onbezoldigde mandaten, zij kunnen hoorzittingen organiseren en kunnen een burger-begroting opstellen voor 2 miljoen euro. De inwoners van de deelgemeenten kunnen dan zelf beslissen waar dat geld naar toe gaat."

Luc Haekens in het hol van de Leeuw

TV-maker Luc Haekens kwam uit Scherpenheuvel over naar Leuven om de nieuwjaarsreceptie van N-VA aan elkaar te praten. "Ik mocht en moest iedereen er door halen. Ik voelde me echt in het hol van de Leeuw. Mijn oplossing is trouwens dat Puigdemont burgemeester van Leuven wordt, de Catalaan is op zoek naar werk, hij mag niet meer naar Spanje en hij heeft ervaring als oud-burgemeester van het Catalaanse Girona.