Nieuw op 1 februari: bankhoppen en verlof oppotten

Een nieuwe maand brengt traditioneel een paar nieuwigheden met zich mee. Zo worden trein en bus duurder en zullen we makkelijker van bank kunnen veranderen. Een overzicht.

Vakantiesparen

Vanaf 1 februari kunnen bedrijven hun personeel de mogelijkheid geven om vakantiedagen over de jaren heen op te potten en te gebruiken wanneer ze dat willen. De maatregel past binnen het "werkbaar en wendbaar werk" van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), en zou normaal al in augustus 2017 van start zijn gegaan.

De sociale partners hadden echter bezwaren, waarna Peeters hen een halfjaar uitstel gaf om met een alternatief te komen. Maar in het overleg van de laatste kans bereikten de vakbonden en de werkgevers eind januari geen akkoord om het vakantiesparen nog bij te sturen en dus gaat de maatregel onveranderd van start op 1 februari.

Om loopbaansparen in te voeren, is een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) nodig op sectorniveau. Als er geen sectorakkoord is, kan een bedrijf aan de sector vragen om een akkoord te sluiten. Lukt dat na zes maanden niet, dan kan een bedrijf op eigen houtje het loopbaansparen invoeren.

Let wel: uw gewone, wettelijke vakantiedagen kunt u niet opsparen. Het gaat wel om bijvoorbeeld overuren of compensatiedagen.

Bankhoppen

Vanaf 1 februari wordt het makkelijker om van bank te veranderen. Nu moet u nog zelf bedrijven op de hoogte brengen van uw nieuwe bankrekening­nummer. Vanaf donderdag zal uw nieuwe bank alles voor u regelen via een nieuwe dienst.

Schuldeisers en betalers zullen door die dienst op de hoogte worden gebracht van uw nieuwe rekening. Daarnaast zullen ook uw oude bankkaart en zichtrekening automatisch worden geschrapt en zal het geld worden overgezet.

Meer informatie vindt u op www.bankswitching.be.

Trein en bus duurder

Busabonnementen, zoals de Buzzy Pazz en de Omnipas worden geïndexeerd, wat neerkomt op een prijsverhoging met een of enkele euro's. De prijs van een los ticket verhoogt niet, maar de tienrittenkaart wordt wel 1 euro duurder en zal dan 16 euro kosten. De Lijn lanceert wel een digitaal alternatief, de m-card, waarvan de prijs op 15 euro blijft. Die digitale Lijnkaart zal de reiziger kunnen aanschaffen via een app op de smartphone.

In groep reizen wordt ook duurder. Momenteel bestaat er nog een groepsbiljet van 1,25 euro per persoon voor groepen van 5 tot 44 personen die allemaal hetzelfde traject afleggen. Dat wordt vanaf 1 februari 1,30 euro per persoon en de groep zal uit minstens 10 personen moeten bestaan. 

Ook de trein wordt nog wat duurder. Voor woon-school- en woon-werk-abonnementen gaat de prijs met 2,49 procent omhoog. De andere treintickets worden, gemiddeld, zo'n 1,49 procent duurder.

Opleiding voor lerarenopleiders

Volgende maand start in Vlaanderen een gloednieuwe en unieke opleiding voor lerarenopleiders. Het gaat om een opleiding om leraren die les geven in de lerarenopleidingen te ondersteunen en te professionaliseren. Het doel is de nieuwe generatie leraren voor te bereiden op hun steeds complexer wordende taak, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

"De bedoeling is dat de lerarenopleiders de kneepjes leren voor het lesgeven aan toekomstige kleuterleiders, aan toekomstige leraren in basis-, secundair en hoger onderwijs", gaat Crevits verder. "Dat is een heel diverse groep." Tot vandaag bestaat er geen algemene opleiding voor lerarenopleiders, er waren alleen individuele initiatieven. Maar vanaf februari verandert dat dus.  

Péage

Tot slot: wie naar het zuiden van Frankrijk rijdt met de auto, moet een iets hoger budget voorzien. De wegenbelasting (péage) in Frankrijk wordt duurder. De prijzen stijgen met 1 à 2 procent.