Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Oostenrijk en Hongarije willen spanningen tussen Oost en West verminderen

Oostenrijk en Hongarije willen samen bruggen bouwen om de opgelopen spanning tussen de Oost-Europese lidstaten, vooral de vier Visegradlanden, en de Westerse landen van de EU te verminderen.  

Dat is gezegd na de ontmoeting in Wenen tussen kanselier Sebastian Kurz - die een regering met uiterst rechts leidt - en de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán.

De Oostenrijkse kanselier wijt de verwijdering tussen Oost en West aan het vluchtelingenprobleem en aan de illegale inwijking. "Met een woordenstrijd is niemand gebaat, Europa moet werken aan een nieuw asielplan dat alleen migranten toelaat op onze voorwaarden."

Spreidingsplan

Beide landen verwerpen opnieuw het spreidingsplan, dat volgens hen onzinnig en niet toepasbaar is. Dat is een opsteker voor Orbán die op 8 april bij de verkiezingen een nieuw, derde mandaat van de kiezer hoopt te krijgen.

Orbán had ook nog een ontmoeting met vicekanselier Heinz-Christian Strache van de rechts-radicale FPÖ. Strache verzet zich nadrukkelijk tegen inwijking van moslims in zijn land.